Възход и гибел на великите империи - Ендрю Тейлър

Възход и гибел на великите империи
Автор: Ендрю Тейлър
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 225х280
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2009-09-17
Нашата цена: 43.00 лв
 

Всяка епоха от човешката история е била белязана от усилията на племена и народи да наложат властта си и да владеят други, по-слаби общности, било заради териториални и културни завоевания, материални амбици, било дори заради лични мании. Някои империи, като Третият райх на Хитлер, се издигнали и паднали за кратко време с шеметна бързина; други, като Британската и Френска колониални империи, се издигнали бавно през вековете, за да рухнат много по-бързо.

Авторът Ендрю Тейлър хвърля светлина върху хегемонията на 25 империи от всеки период на световната история. Той дава ярко и изящно описание на всяка една от тях, характезирайки структурите на властта, социалните и културни величини в основите им и проследява причините за възхода и гибелта им.

„Възход и гибел на великите империи” разглежда също някои повтарящи се теми в историята на империите: пътят, по който имперските структури рухват, опората им върху отделни, силни фигури, както и начинът, по който се справят с различните народи и религии в техните предели. Но преди всичко, Ендрю Тейлър хвърля поглед към различните начини, по които империите „разтърсват света”: монголите на Чингис хан разтреперват от ужас Европа през 13 в., докато политическите и културни последици от Римската и Британската империи могат да се видят и днес.

Ендрю Тейлър е работил като журналист в телевизия, вестници и списания в Англия и Близкия Изток и води рубрика в „Сънди таймс”. Автор е на: „The World of Gerard Mercator” (Светът на Герхард (Герардус) Меркатор), “A Plum in Your Mouth” (Слива в устата ти) and „God’s Fugitive: The Life of C.M. Doughty” (Божият беглец: животът на К. М. Даути).