Имигрантката - Румен М. Еверт

Имигрантката
Автор: Румен М. Еверт
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-10-10
Нашата цена: 12.45 лв
 

"Имигрантката” е заглавието на най-новата книга на германеца Румен Еверт, чиято съдба е тясно свързана с България. В този роман се разказва за 24 часа от живота на една 40-годишна жена. Всъщност става дума за целия й живот и за такива вечни теми като правото на избор и тежкия му кръст, търсенето на лична свобода и мъчителното й отстояване, готовността за компромис и високата му цена. Ситуирани в емигрантската среда на Виена през 90-те, както и в социалистическа България през 70-80-те години, тези вечни теми придобиват съвсем конкретни очертания и ни превръщат във все по-ревностни читатели на една лична история − съдбата на българката Лена, работеща нелегално като келнерка във Виена. Романът на Еверт грабва с човечността си и с реалистичните картини на България в епохата на непробиваемия соц и последвалия го първоначален хаос на демокрацията.

Маринела Липчева, www.dw3d.de

В „Имигрантката“ Румен Еверт представя един ден от живота на млада българка, която работи като келнерка във виенски локал. Той ни взема на пътешествие в миналото на героинята, води ни през детството и юношеството й в едно родопско село, през изпълнения със студенина, насилие и унижение брак, през опита за промяна в големия град с двамата й синове, както и бягството от родината след падането на комунизма. Лена Иванова попада накрая в един виенски локал, където сервира на посетителите напитки и храна, но в същото време има сърце за техните проблеми и грижи.
Връщайки лентата назад, авторът описва открито и безпощадно съдбата на героинята в цялата й трагика и суровост. Въпреки това читателят не изпитва съжаление към героинята, а много повече възхищение, признание и респект за нейната силна воля и твърдост. Проследяваме историята на Лена през нейните очи, споделяме нейните мисли, чувстваме болката й. Пътешествието през живота на Лена е тъжно, напрегнато, но и на места невероятно комично.

Сузан Махмуди, Literaturkritik.de

„Могат ли 24 часа от живота на нелегална имигрантка да са интересни?! Наистина могат! Румен Еверт доказва това в своя роман „Имигранткта”.“

Панайотис Купаранис, радио SWR

"Това което прави "Имигрантката" наистина добър роман е картината на реалността, която ще заинтересува всеки, дори и когато съдбата му е съвсем различна. Подобно вникване и съпричастие прави читателят по-умен или възприемчив към болките и радостите на другите. От една добра книга не може да се иска повече."

Анне фон Бломберг, Read Me

РУМЕН ЕВЕРТ е германец, живял е дълги години в чужбина, двайсет от тях е прекарал в Англия. През последното десетилетие живее с българската си съпруга в Пловдив и Берлин.
През 80-те и 90-те години на миналия век е публикувал няколко книги на немски и английски, сред тях биография на Боб Марли и детската книга „Бодилът“. След това заедно с режисьора Гернот Краа написва едноименен сценарий, който е филмиран успешно през 1991 г.
„Имигрантката“ е първа книга от трилогията „Отвъд Ландщрасе“, която разглежда тематично дихотомията на две европейски култури: латинско-западната и гръцко-източната. Втората част е пикаресков роман, в който трагедията в България се третира от комедиен аспект. Третата книга описва последните земни дни и смъртта на старец в българска провинция, докато в Манхатън рухва Световният търговски център.
През март 2009 г. „Имигрантката“ излезe от печат в берлинското издателство „Диттрих“, и до 2013 г. там ще бъдат публикувани пет други романа. Миналата 2008 година в издателство „Трафо“, Берлин, излезе книгата на Румен Еверт „Nur Stückwerk, lauter Scherben“, основана на мемоарите на актрисата Ада Мар. В момента работи над романа „Чуждата страна“.