Царицата на Палмира – том 1, Танцът на боговете - А. Б. Даниел

Царицата на Палмира – том 1, Танцът на боговете
Автор: А. Б. Даниел
Обем: 548 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-10-23
Нашата цена: 13.65 лв
 

Двата тома на А. Б. Даниел са историята на една от най-великите жени на всички времена – Зиновия. „Царицата на Палмира” е сага за сирийската Клеопатра, царицата на древна Палмира и жената, която водела битки срещу Римската империя. Петрарка, Бокачо, Флобер, Монтен – всички те били вдъхновени от легендата за жената-воин Зиновия, а сега и Антоан Б. Даниел ни поднася историята за изгубеното кралство и живота, любовта и приключенията на царицата на Палмира.

Родена през III век от новата ера нищо не показвало, че Зиновия ще се възцари на трона и ще стане царица на Близкия Изток. В момента, когато тя се ражда от небето пада огнена топка, която предизвиква появата на цяло езеро в пустинята. Това я белязва завинаги, а нейният стремителен дух, пламенност и сила я превръщат в легенда. Още като девойка тя се разбунтувала срещу нагласения от нейния богат баща брак и избягва в големия град Палмира – столицата на тогавашната империя, която обхващала територията от Ефрат до средиземноморския бряг. Там тя се омъжила за царя на Палмира. През първата брачна нощ не се отдава на съпруга си, но му обещава, че ще му помогне да победи персийския цар и да се превърне в най-големия воин в пустинята и в цялата Империя.

Романът е богат на факти от историята, но същевременно и провокира въобръжението с пищни детайли като тайнствения живот из арабските хареми и забавленията на римляните. А. Б. Даниел разказва историята на Зиновия на фона на зараждащото се християнство, политическите конфликти в Римската империя, заедно с ожесточените надпревара за власт в сирийските племена. Едно пътешествие в легендарна Сирия, което ще въведе читателя в отдавна забравен древен свят.

А. Б. Даниел е литературен псевдоним на писателите Антоан Одуар и Жан-Даниел Балтасе, познати на българските читатели с приключенската им трилогия ИНКА: Принцеса на слънцето, Златото на Куско и Светлината на Мачу Пикчу. Новият им роман в два тома - Танцът на боговете и Златните вериги, пресъздава легендарната история за царицата на Палмира.