Корабостроителницата - Хуан Карлос Онети

Корабостроителницата
Автор: Хуан Карлос Онети
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-10-28
Нашата цена: 11.83 лв
 

След петгодишно отсъствие Ларсен се връща за ден в Санта Мария и решава да се качи нагоре по реката до кея Пуерто Астижеро. Така ненадейно той се сдобива с безсмисления пост на генерален директор на "Херемиас Петрус и Сие", запусната корабостроителница, управлявана от разстояние от собственика  Херемиас Петрус.

С ентусиазма на осъден на смърт Ларсен поема новия си пост. Като всички останали работници, той изпълнява рутинно задълженията си отгоре-отгоре до момента, в който не е разтърсен от самозаблудата, че славата на "Херемиас Петрус и Сие" може да бъде съживена.

Корабостроителницата е ироничен разказ за мъчителните опити на Ларсен да си възвърне общественото уважение, което е изгубил пет години по-рано, поддържайки неясни отношения с един бардак в Санта Мария.

Хуан Карлос Онети (1909-1994) е уругвайски новелист и автор на кратки разкази, смятан за изкусен майстор, преплитащ развихрена фантазия и реалност. Той е носител на уругвайската Национална литературна награда през 1963 г. и на испанската престижна награда "Сервантес" през 1980 г. В неговите произведения се съчетават комедия, тъга, самота, абсурд, религия и животът в съвременния свят.

Смятан за съвременен класик на латиноамериканската литература на XX век, името на Хуан Карлос Онети е поставено наравно с тези на Габриел Гарсия Маркес, Марио Варгас Льоса и Марио Бенедети.