За крале и кралици - Джеръми Паксман

За крале и кралици
Автор: Джеръми Паксман
Обем: 496 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-11-16
Нашата цена: 16.63 лв
 

Какъв е смисълът на кралската институция? Какво правят по цял ден кралете и кралиците? И как ли би се чувствал човек, ако е един от тях?
Отдавна е отминало времето, когато кралете са твърдели, че управляват по силата на Божествено право. Но те все още съществуват – защо?
Интелектуалните аргументи в полза на премахването на монархията звучат убедително, и все пак кралските сватби, юбилеи и погребения са в състояние да накарат стотици хиляди хора да излязат на улиците – с какво тези привилегировани личности владеят все още човешкото въображение?
В това извънредно забавно и същевременно интелигентно проучване Джеръми Паксман анализира с присъщото си чувство за хумор всички аспекти на монархията. От екзекуцията на Чарлс I през кралица Виктория до Елизабет II, Паксман коментира претърпените от хората и институцията промени. Смутен до смърт по време на прием, парализиран от притеснение при срещата си с кралицата или на интимен обяд с покойната лейди Даяна, Паксман остава верен на себе си, поднасяйки ни смесица от история, репортажи и проникновени анализи.