Защита от изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание - Красимир Кънев

Защита от изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание
Автор: Красимир Кънев
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-11-24
Нашата цена: 13.00 лв
 

Книгата представя международните стандарти за защита от изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отнасяне/наказание. В нея са анализирани разпоредбите на международните договори, забраняващи подобно третиране, както и юриспруденцията на органите, които ги тълкуват. Анализът е фокусиран върху относимата юриспруденция на Европейския съд по правата на човека, Комитета по правата на човека и Комитета срещу изтезанията на ООН. Той включва тълкуването на термините, обхвата на забраната, позитивните задължения на държавите, стандарта и тежестта на доказване при производства пред международни органи.

Подобно системно изложение на международното право в тази сфера се прави за пръв път в българската литература.

Книгата би била полезна за широк кръг читатели: университетски преподаватели и студенти, служители в правоохранителните органи, съдии, прокурори и адвокати.

Д-р Красимир Кънев е председател на Българския хелзинкски комитет, най-голямата неправителствена организация за защита на правата на човека в България. От 2005 г. е член, а от 2008 г. – председател на Управителния съвет на Фонда на ООН за защита на жертвите на изтезания. Член е на ръководните органи на няколко международни правозащитни организации, сред които Асоциацията за предотвратяване на изтезанията, Европейския център за правата на ромите и Института за право на обществения интерес. Преподава права на човека и правозащитни организации в СУ „Св. Климент Охридски“ и води по интернет курсове за дистанционно обучение по права на човека за правозащитни активисти и професионалисти.