Никола Йонков Вапцаров - Моряка - Илия Пеев

Никола Йонков Вапцаров - Моряка
Автор: Илия Пеев
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Стено"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-12-09
Нашата цена: 9.10 лв
 

..Вярвам, че е невъзможно бъдещето без памет за миналото. Аз се занимавам с класическа литература, която е нашата памет за големи исторически периоди, и аз не мога да си представя как бих се чувствала без тази памет и като човек, и като българка.

Най-главното — поддържането на духа на един народ, литературното образование следва да изпълнява и в бъдеще. "
чл.-кор. проф. Милена Георгиева Цанева

Да се пише за личността и творчеството на Никола Вапцаров сега, когато светът възпява неговата поезия и 100-годишния му юбилей, е не само вълнуващо, интересно и задължаващо, но същевременно трудно, отговорно и рисковано.

Вълнуващо е, защото по този начин ставаме съпричастни и присъединяваме своя глас към всички честни хора по света, които възпяват поезията на Вапцаров и се прекланят пред делото му, отдават почит на духовния му подвиг, възхваляват, величаят и славословят неговата светла личност!

Интересно е, защото Никола Вапцаров беше не само свидетел, а активен участник в световни събития, „когато се отърсва земята от отровната си плесен, когато милионите възкръсват" („Писмо"). Революционното време, в което той живя, твори и загина, оказа мощно въздействие върху духовното развитие на народните маси - предизвика истински разцвет на народно-песенното и поетичното творчество... 11