Роден в СССР - Василе Ерну

Роден в СССР
Автор: Василе Ерну
Обем: 348 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Критика и Хуманизъм"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-12-11
Нашата цена: 14.56 лв
 

Василе ЕРНУ е зз-годишен румънски писател, роден в Молдова, СССР. Самата книга се сдобива с бърз и огромен успех след първото си издание през 2006 г, печели много литературни награди и е на път да се появи на пет езика.

„От време на време ми се приисква да си купя билет за СССР, но всеки път се налага да си припомня, че такова нещо вече не се продава... Единственият начин да го посетя е паметта. Текстът разказва спомена за това невероятно приключение."

Как да познаеш, че някой е роден в „социалистическия лагер", какво е комуналка, имало ли е секс в СССР, какво пиел социалистическият гражданин, що е социалистическа тоалетна, първи чифт джинси, жвачка, пионерски лагер, кремъловеди, политруци, интелигенти, дисиденти, съветски рок, съветски виц, Мосфилм...

„Текстът е написан в „еретичен жанр" и се опитва да систематизира теми, герои, ситуации, спомени, неща и ключови думи под формата на парченца отпъзеп... лична археология, която цели да опише контурите, духа, начина на мислене и на говорене, характерни за една култура."