Война със саламандрите - Карел Чапек

Война със саламандрите
Автор: Карел Чапек
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 120х205
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-01-09
Нашата цена: 10.92 лв
 

За връх на творчеството си Чапек счита романа "Война със саламандрите" (1936 г.) - политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения романа "1984" на Джордж Оруел. Във "Война със саламандрите" авторът умело увлича читателя и ясно показва същността на хората; рисува всички последствията от човешките злини: катаклизми, природни бедствия, катастрофи, убийства, грабежи, изнасилвания, малтретиране. Романът е сатира за робството и наивната и глупава природа на съвременния човешки свят.
"Война със саламандрите" разказва за нов вид саламандри, които постепенно превземат човешкия свят. Чешкият капитан Ван Тох открива на непознат остров в океана същества, подобни на човека и ги пренася в Европа, с което настава революция в историята. Саламандрите са високо интелигентни същества, които могат да говорят, четат и смятат, но са третирани от хората като евтина работна ръка. Постепенно броят им нараства поголовно и навлизат дотолкова в живота на хората, че те не могат без тях. В обществото се появяват привърженици на идеята да се дадат права на саламандрите и се формира саламандрова мода и саламандров език. Човешките същества започват да ги използват като войници и така неизбежно възникват конфликти. Не след дълго саламандрите се обръщат срещу хората и започват да разрушават континентите. В последната глава на книгата авторът разказва за съдбата на човечеството и саламандрите. Той измисля изход на кризата: две враждуващи саламандрови нации се избиват помежду си. Във времето, когато е публикувана, книгата предизвиква истински фурор, защото се оказва точно предсказание на Втората световна война.

„Никога човечеството не е имало толкова високо жизнено равнище, както днес; но намерете ми един-единствен човек, който да е щастлив; покажете ми класа, която да е доволна, или нация, която да не се чувства застрашена в своето съществуване. Сред всичките дарове на цивилизацията, в крезовското богатство на духовните и материалните ценности ние всички сме обхванати все повече и повече от натрапващо се чувство на несигурност, угнетяваща тежест и неудобство. [...] Въпросът е, способен ли е и бил ли е изобщо някога човекът щастлив? Човекът - сигурно, като всяко живо същество; но човечеството – не.”
Из „Война на саламандрите” Карел Чапек

КАРЕЛ ЧАПЕК (1890 -1938)
Световноизвестният чешки писател и драматург Карел Чапек е роден през 1890 г. в Мала Святоновица. Освен като романист той е познат и като философ, преводач, фотограф и журналист. Заради утопичните си романи Карел Чапек е смятан и за пионер на фантастиката. Следва философия в Прага, Берлин и Париж. Литературният му дебют е през 1916 г. Първоначално твори с брат си Йозеф, който е преди всичко художник. В края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век пише основно хумористични разкази, спечелили му милиони почитатели. Блестящият талант на разказвач, своеобразният ироничен поглед към света и язвителният хумор осигуряват на Карел Чапек световно признание. Голямо влияние върху творчеството му имат философското и естетическото му образование, както и експресионизмът. Влияние му оказва още научнотехническата революция, а в много от произведенията си изразява опасение, че един ден техниката ще вземе надмощие над човека. Типично за Чапек е използването на изключително богат речников запас, употребата на необикновени думи и съставни дълги изречения. В романите на Чапек се утвърждава индивидуалният подход и признаването на силните личности; истината се разглежда от гледната точка на отделния индивид. Творчеството му е много обширно и от практическа гледна точка се разделя на две части. Една част е за вътрешния живот на човека и за възможностите и границите на човешкото познание ("Божия мъка"). Другата част е утопическа ("Кракатит", "Фабрика за абсолют"). Тук се включват романите и пиесите му, в които критикува проблемите на съвременното общество.