Бог и златото - Уолтър Ръсел Мийд

Бог и златото
Автор: Уолтър Ръсел Мийд
Обем: 624 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-01-24
Нашата цена: 22.75 лв
 

Най-видният американски археолог на идеите изследва със забележителна задълбоченост културните корени на големите политически движения и идеологии. Читателите на тази изключителна книга ще видят модерния свят в нова светлина.
Джордж Уил

Мийд ни предлага оригинален и провокативен труд върху ролята на глобалните сили. От нишките на историята, теологията, икономиката и политиката той изтъкава панорамно платно на възхода на англоезичните народи и на света, който са създали. Чърчил щеше да остане възхитен от „Бог и златото”.
Фарид Закария

Настоящата книга обсъжда няколко основни въпроса относно света, в който живеем.
Какъв е специфичният политически и културен дневен ред, който англо-американците въвеждат в световната политика? Защо англо-американците доминират в надпреварата за формиране на световния ред? Как успяват да мобилизират икономически и военни ресурси, позволяващи им да побеждават враговете си? Защо толкова често вярват, че историята приключва – че тяхното могъщество вещае един мирен свят? Защо грешат всеки път? Какъв е смисълът, ако изобщо има смисъл, от англо-американското господство през последните триста години? Или, ако зададем последния въпрос по друг начин, какво е мястото на англо-американската ера в световната история?
Уолтър Ръсел Мийд