Немски и български пословици и антипословици. Deutsche und bulgarische Sprichworter und Antisprichworter - Руска Симеонова

Немски и български пословици и антипословици. Deutsche und bulgarische Sprichworter und Antisprichworter
Автор: Руска Симеонова
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 150х205
Издател: ИК "Коала прес"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-01-26
Нашата цена: 16.93 лв
 

Речникът съдържа над 4000 пословици и антипословици на немски език и техните оригинални български съответствия и преводи, както и немски пословици с висока честотност на употреба, преведени на български език.

Антипословиците са само такива с ясен произход от определени употребими пословици. Те са интересни съвременни варианти на познати пословици с шеговит, леко ироничен и сатиричен характер.

В обширния предговор на изданието се разглеждат в контрастивен план на немски език същността, произходът, структурата и употребата на изследваните немско-български умотворения с тяхната образност и мъдрост.

Релефно се очертават спецификите на социалните, психологическите, културноисторическите предпоставки, присъщи на двата народа.

Отличителни характеристики - образност, структура, изразни средства в българските и немските поговорки и пословици и общото между идеите и общочовешките поуки, вложени в тях в концентриран вид.