Диези и бемоли - Живка Симова

Диези и бемоли
Автор: Живка Симова
Обем: 56 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-02-14
Нашата цена: 5.34 лв
 

"Тя преминава през клишираното деление мъдрост-глупост, удоволствено преживявайки преоткриванията на невидимостта като преслушване-дописване, като наноси на очевидното, които си струва да се посочат заради променливата им стойност. Пре-връщането преговаря живота като корени, затишия, пулсации и спирки, заговорничи за неговите радости и разочарования, налага се за преобразование, чрез което всяко нещо придобива истинната си природа и получава място в общата хармония. Пре-връщането за Живка Симова е в удоволствието да разбираш езика на реалността и загадката по свой начин и да го отстояваш, превеждайки себе си към Другия, наричан от нея "думи, тяло, пръст".

Милена Александрова за предишната стихосбирка на поетесата "Приют за мълчания"

Живка Симова е родена в София. Завършва българска филология (1984). Работи като репортер и редактор във в. „АБВ“ и „Век 21“. Сътрудничи на десетки периодични издания. Автор е на повече от 300 публикации в периодичния печат в областта на поезията, литературната история и критика, както и на радиопредавания (програма „Христо Ботев“).
Дебютната й книга е „Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс“ (1998, 2004 г.) – единствено засега изследване на живота и дейността на една от първите български жени-писателки и общественички.
През 2000 г. публикува „Приют за мълчания“ (стихове и лирични фрагменти).
Участва в научни конференции, литературни, културни и образователни проекти.
От 2002 г. до момента е преподавател по български език и литература в 7 СОУ „Св. Седмочисленици“ – гр. София.
Член е на СБЖ и на Сдружение на български писатели.