Правото в поезията на Хораций - Мария Костова

Правото в поезията на Хораций
Автор: Мария Костова
Обем: 292 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-02-26
Нашата цена: 16.00 лв
 

В тази книга, за пръв път у нас, се разглежда темата за правния език и правната култура на един от най-блестящите поети на Древния свят.

Хораций е поет с висока правна култура. Правни термини от различните области на правото и дори някои термини от по-специализирани правни фигури са включени в неговия поетичен език. С това той е придал на своя стил оригинална експресивност и жизненост, а понякога шеговита сериозност. Тези качества на неговия стил създавали най-приятна емоция и почитание към таланта му не само у редовите граждани и негови познати и непознати, но и у най-високопоставените му приятели като Меценат и самия император Август.

Читателят може да проследи механизма и основанието за съвместяване на един специализиран и професионален език с художествения език и стил. Показано е, че този механизъм се изразява в свързването и съпоставянето на дадено обществено явление или индивидуално общожитейско поведение с едно юридическо понятие или действие.

Мария Костова е доцент по латински език, преподава в СУ „Св. Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Нов български университет. Автор е на книгата „Res publica на Цицерон” и съавтор на „Съпоставка на Мойсеевите и римските закони” – издания на „Сиби”.