Диалог за етиката - Роже-Пол Дроа

Диалог за етиката
Автор: Роже-Пол Дроа
Обем: 80 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-03-22
Нашата цена: 6.37 лв
 

Етика е сред най-често употребяваните думи днес - в речи, в медии, в книги, във вихъра на ежедневието, при формално и неформално общуване. Но знаем ли какво точно означава? Дали е просто синоним на нравственост? Или изисква създаване на нови правила? И кой трябва да разсъждава над нейната същност? Единствено мислителите, или всеки от нас?
Утвърденият френски философ, писател и изследовател Роже-Пол Дроа проследява историята на думата и на смисъла, който се влага в нея през столетията. От десетте Божи заповеди до биоетиката на бъдното, от Аристотел до Ницше - той описва различните форми на проявление на етиката, тълкуванията на богослови и учени, менливия образ на доброто и злото, на справедливостта, благопристойността и добродетелите. С развитието на цивилизацията и на нравите никнат понятия от рода на "бизнес-етика", "спортна етика", "медийна етика". Медицината се превръща все повече в поле за етически разисквания. Предизвикателствата пред етиката се множат - хомосексуални съжителства, по-ранна възраст на зачеване, изкуствено оплождане, клониране, евтаназия... И все пак има една вечна и неоспорима сърцевина на морала, откакто свят светува. И тя е човечност и грижа за другите, а също избор и отговорност за собственото поведение, защото, както чудесно го е казал Жан-Пол Сартр: "Ние сами решаваме и няма извинение и оправдание."

Хроникьор на вестник Монд, Роже-Пол Дроа е журналист, изследовател във френския Национален център за научни изследвания (CNRS), преподавател и писател. Познат е на широката публика, не само от бележките му в" Монд на книгите" - статиите му срещат бурен успех, най-вече неговите "101 опита във философията на ежедневието". Още студент в Екол Нормал Супериор, едва на 23 години, той започва да пише в "Монд", без обаче да изоставя университетския свят, с който и до днес не се е разделил.