Приказки и легенди за Крали Марко и неговия верен кон Шарколия. За малки ученици - Преразказани от Румен Шомов

Приказки и легенди за Крали Марко и неговия верен кон Шарколия. За малки ученици
Автор: Преразказани от Румен Шомов
Обем: 68 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "ИК Август"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-03-26
Нашата цена: 4.55 лв
 

ще от най-ранно детство, понякога без дори да осъзнава, човек започва да усеща привързност към мястото където е роден и към хората и историите, с които е заобиколен, благодарение на други, живели преди него личности -реални /като Васил Левски, приказни, /като юнака, който побеждава ламята или легендарни като Крали Марко. Важното е да чувства тяхната сила, те да бъдат негова опора в живота.

Когато се заех с Крали Марко, искаше ми се точно това - да върна на детството си, и не само на моето, един образ очистен от героизирането на пиянството и еснафските предубеждения, че силата означава разюзданост и свободия; един герой, който да въплъщава идеалите на българина за справедливост, сила и морал. Искаше ми се да преразкажа известни и неизвестни митове и легенди от една страна, като се съобразя с училищните програми, а от друга - като предизвикам интереса на по-широк кръг читатели. По тази причина се наложи и различен подход към различните истории. Някои, които отговарят на съвременните хуманни разбирания, аз преразказах без всякакви вмешателства. Други, се наложи да доизмисля и да пречупя през своето художествено виждане, за да избягам от натурализма в едни по-поетични измерения.

Искам да изкажа и своята благодарност към известния бьлгарски фолклорист проф. Стефана Стойкова за консултациите й при създаването на таза книга. Както и на колегите й от БАН без чиито усилия тези истории отдавна биха били забравени.
От автора