ИМПЕРИИ ОТ РАВНИНАТА Хенри Роулинсън и изчезналите езици на Вавилон - Лесли Адкинс

ИМПЕРИИ ОТ РАВНИНАТА Хенри Роулинсън и изчезналите езици на Вавилон
Автор: Лесли Адкинс
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-04-05
Нашата цена: 16.38 лв
 

По своята значимост и мащаб делото на британския лингвист и изследовател Хенри Роулинсън е сравнимо единствено с постиженията на френския египтолог Жан-Франсоа Шамполион. Авторката на редица трудове по археология и стара история Лесли Адкинс посвещава тези страници на научния подвиг на англичанина, благодарение на който Древният Изток става по-разбираем.

Търсенията на Роулинсън, сблъсъкът със загадъчните древноперсийски и асировавилонски клинописни надписи, тяхното дешифриране, трудният път на доказване пред научната общност във Великобритания, преживяванията в страните на Ориента - такава е "сюжетната" тъкан на произведението. Ала това е книга и за страстите и приключенията на откривателството, за величието на древните цивилизации на Месопотамия и Персия и най-вече за една от най-ярките глави в историята на археологията - разгадаването на изчезналите езици на Вавилон, написана блестящо от Хенри Роулинсън, който, по думите на Дейли Телеграф, "сякаш е бил по-скоро природна стихия, отколкото човешко същество".

Лесли Адкинс, археолог и експерт в Дружеството на Antiquaries на Лондон, е автор на няколко книги за археологията и древната история, включително " Ключовете на Египет" - увлекателен разказ за Жан-Франсоа Шамполион и дешифрирането на египетските йероглифи. Последната й книга е "Империи на равнината" - биография на Хенри Роулинсън, блестящ лингвист и неуморим изследовател.

Лесли Адкинс живее в Англия, женена е за Рой Адкинс, археолог и писател.