Тайният дневник на Джао Дзъян. Затворник на държавата -

Тайният дневник на Джао Дзъян. Затворник на държавата
Автор:
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-04-30
Нашата цена: 17.29 лв
 

КОЛКО ЧЕСТО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАДНИКНЕТЕ ЗАД ЗАВЕСАТА НА ЕДНА ОТ НАЙ-ПОТАЙНИТЕ ВЛАСТИ В СВЕТА?

„Затворник на държавата“ е първата книга, която дава на читателя поглед отблизо върху скритите механизми на властта в Китай. Това е историята на министър-председателя Джао Дзъян, човекът, който донася либералната промяна в страната си и който в разгара на протестите на „Тянанмън“ през 1989 г. се опитва да предотврати кръвопролитието, заради което е лишен от постовете си.

Джао е поставен под домашен арест в дома си. Най-обещаващият проводник на промяната в Китай е изпаднал в немилост заедно с политиката, за която се бори. Прекарва в изолация последните шестнадесет години от живота си до смъртта си през 2005 г. От време на време по някой случаен детайл от живота му излиза наяве: репортаж от игра на голф, снимка на остарялото му лице, промъкнало се в чужбина писмо до китайските ръководители.

Оказва се, че прибързано се твърди, че Джао не е успял да каже последната си дума. Методично той записва на касети мислите и спомените си за някои от най-важните моменти в историята на съвременен Китай. Касетите със записите са изнесени тайно през границата и формират основата на „Затворник на държавата“. В този дневник Джао предоставя подробности за смазването на протестите на „Тянанмън“, описва хитрините и боричканията, с които китайските лидери си служат в борбата за надмощие, говори за необходимостта Китай да постигне трайна стабилност. Ако Джао беше оцелял политически - тоест ако твърдата линия не беше надделяла на „Тянанмън“, - той може би щеше да успее да насочи китайската политическа система към по-голяма откритост и толерантност.