22 истории със звезди - Светослав Пинтев

22 истории със звезди
Автор: Светослав Пинтев
Обем: 212 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-05-08
Нашата цена: 10.68 лв
 

Слави Трифонов, Бойко Борисов, Тодор Живков, Михаил Горбачов, Бил Клинтън, Андрей Луканов, Камелия, Азис, Евгения Калканджиева, Венета Харизанова, Елена Петрова, Христо Калчев, Росица Иванова.... Това са само част от героите в забавно-документална книга "22 истории със звезди". В нея един журналист разказва историите, които помнят репортерските му тефтери.

В уводната част на книгата си Светослав Пинтев прави бърза "дисекция" на така наречената "Българската порода звезди", с препратки дори към така нашумелия напоследък реалити формат "Биг Брадър Фемили". Тезата му е неоспорима, а именно, че всеки един българин е звезда, защото сме нация от яростни индивидуалности.

Затова в книгата има и истории за надарени от Бога овчари, които сами си строят църкви, иманяри, познаващи историята по-добре от всеки археолог, гларуси и скитници с талант на писатели, гениални наркомани, превеждащи прекрасно Бодлер и Рембо, пишещи опери, състрадателни проститутки, които са по-смели от много политици, изобретатели, ваятели, изследователи, фалшификатори, та дори за човек, който сам си прави самолет.

Книгата започва с нощния щурм в дома на Тодор Живков, когато в един часа през нощта един репортер нахлува безцеремонно в дома му, а втората глава е посветена на днешния му наследник на "държавното кормило" Бойко Борисов. Най-много страници Светослав Питев отделя за историите със Слави Трифонов.

Сред родните звезди авторът е включил и двама от най-значимите световни лидери: Бил Клинтън и Михаил Горбачов.

"Блъсканицата на Светльо из пещерите на светския живот е произвела едно забележително четиво, типично за жанра "из репортерския бележник", където с чудесно чувство за хумор можем да се разходим наистина в тарапана от звезди, звездички и звездьовци. Светльо се отнася обичливо към героите си, дори когато те не се проявяват съвсем геройски. Благодарение на него ще станете истински близки с тях, ще надзърнете в света им такъв, какъвто е, когато не е залят от светлините на сцената. А освен тях ще откриете в нова светлина и самият Пинтeв. Когато не е принуден да вмества цели светове, трагедии и комедии в пет лаконични изречения, той се разкрива като чудесен писател, самоироничен, наблюдателен, с жив и сочен език. Това е една забавна книга, в която само на 111 хиляди квадратни километра са побрани такива титани като Бойко Борисов и Слави Трифонов, а най-забавното е, че Светльо е намерил начин да ви постави и вас там, в тарапаната от звезди, да се почувствате не като мишка на слонска сватба, а съвсем на място, уютно и забавно, така, както от векове всички живеем тук, спим под една шарена черга и си знаем и парфюмите, и пръдните."

Любен Дилов-син