Автографи издайници. Неподредени спомени - Петър Петров

Автографи издайници. Неподредени спомени
Автор: Петър Петров
Обем: 318 стр.
Формат в мм.: 130х245
Издател: ИК "РТА"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-05-11
Нашата цена: 17.29 лв
 

Разгръщам многобройните книги, получавани от мен през годините, върху чиято първа страница авторите са изписвали поне по два-три реда, преди да «оставят своя „саморъчен подпис"

Образите им сякаш оживяват пред очите ми. В няколкото фрази се крие частица от най-характерното за тези личности: чувствителност, мисловност, светоусещане. Те без друго „издават" и взаимоотношенията между автор и адресат. тъп като най-конкретен е поводът за изписването на немногословнот послание.

Категоричната „яснота" на автографа се допълва от датата, кога точно се е състояло или предстои да се извърши оп- ределено събитие. Но изписаните дни, месеци и години като че ли говорят н за нето друго: за времената, когато е било осъществено, за цялостната атмосфера около нас - духовна иматериална. Чрез тях оживяват и други хора, с които сме общували по същото време. Възкръсват, скрити някъде дълбоко из „чекмеджетата" на паметта, отдавна забравени събития: лични, семейни, обществено-политически...

Общуването с високоинтелигентни надарени личности, чиито професии са отдалечени от театъра, извънредно много са ме обогатявали. Разкривали са ми светове, които неусетно съм успявал да използвам в професионалните си търсения.

Бих искал да кажа на всички тях. че благодарение и на техните автографи моята САМОТА не се превръща в САМОТНОСТ!

БЛАГОДАРЯ, че ви има. скъпи мои „идайници".
Проф. д.изк. Петър Петров