Заповедното производство в България и ЕС - Николай Ангелов

Заповедното производство в България и ЕС
Автор: Николай Ангелов
Обем: 96 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-05-27
Нашата цена: 8.60 лв
 

Изследването предлага съпоставителен анализ на Заповедното производство в отделните държави членки и неговите проекции във вътрешното право. Ражимът се различава значително, включително и по такива основни аспекти като приложното му поле, компетентността да бъде издадена заповед за плащане или формалните и материали изисквания за издаването на благоприятно решение за кредитора. В същото време бързото възстановяване на установени по размер задължения, които не са оспорени от ответната страна, е от огромно значение за икономическите субекти в Европейският Съюз. Правна система, която не гарантира на кредиторите достъп до бързо и ефективно принудително изпълнение на неоспорени вземания позволява на лошите длъжници да се чувстват защитени от системата и насърчени да забавят плащанията на дължимите от тях суми умишлено, за да се облагодетелстват самите те.

Книгата е сравнителен анализ на производството у нас и в европейските страни, възможностите които предоставя нашето законодателство за признаване на производства, водени в ЕС, но подлежащи на изпълнение в България и възможностите за изпълнение от длъжници на територията на ЕС, извън България.
Тя е логическо продължение на нашата книга по Заповедното производство, като в тази е много по-подробно разработена частта за европейската заповед за плащане и съвсем на кратко е прегледано заповедното производство у нас. Така двете книги ще се допълнят.

Авторът е Николай Ангелов, съдия от Пловдив, преподавател в НИП и води семинарите на Частните съдебни изпълнители и Центъра за обучение на адвокати. Много логичен и аналитичен човек, книгата е страшно практически написана и дава възможност да се прилага директно в практиката.
До сега е издавал две книги във Фенея – Международна подсъдност от 2007/2008.