Дипломати , мечтатели, патриоти. България и Европа през погледа на семейство Станчови - Мари А. Фиркатиян

Дипломати , мечтатели, патриоти. България и Европа през погледа на семейство Станчови
Автор: Мари А. Фиркатиян
Обем: 462 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Парадигма"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-06-01
Нашата цена: 16.38 лв
 

Това е хроника за едно дипломатическо семейство, преживяло свят на промени. Колкото и да са подвластни на капризите на съдбата, те успяват да изковат семейния си път и да преодолеят някои от най-големите катаклизми на ХХ век. Книгата е семейна биография, която започва с кариерата на родителите през 1887 г. и завършва със смъртта на най-голямата им дъщеря Надежда Станчова през 1057 г.

Наред с това книгата разглежда и проблеми на пола, тъй като кариерата на жените от семейството е пример за това как жената може да се развива в атмосфера на строго разделение на труда между половете, и то във висшите слоеве на обществото. Умението на жените от семейство Станчови да се впишат в живота на висшето общество е поредният пример за ново поколение жени, които все по-явно излизат на сцената след началото на ХХ век и опровергават очакванията за ограниченията на женския пол.

Книгата е предназначена преди всичко за широка читателска аудитория, но може да се окаже полезна и за специалистите. Приспособила съм я за нуждите на учебен курс по история, който пристъпва към въпросния период от гледна точка на микроисторията, и по-точно историята на едно семейство. А след това материалите и хоризонтът могат да се разширят, за да обхванат по-големи исторически теми - дипломация, класа, икономика, пол, география, лидерство, монархия и политика.
Мари А. Фиркатиян