Агуш конак. Хартиен модел -

Агуш конак. Хартиен модел
Автор:
Обем: 16 стр.
Формат в мм.: 240х330
Издател: ИК "Колхида"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-06-06
Нашата цена: 7.74 лв
 

Разположен на внушителната площ от близо три декара, Агуш конак е най-големият възрожденски архитектурен ансамбъл на Балканския полуостров, запазен и до днес. Със своите многобройни прозорци и врати, с каменните си приземия, еркерите, салоните и уютните вътрешни дворове конакът съответства на жизнерадостния стил на родопската къща. Стръмният терен на района е предпоставка за неповторимия живописен архитектурен облик, при който богатите фасади се увенчават от умело детайлирани единични или двойни каменни комини и впечатляваща жилищна кула.

Комплексът е строен от трима български майстори за местния аристократ Салих Агуш Ага в периода 1790 – 1842 г. и се характеризира с големи обеми, богата планова структура и художествено оформление, което отразява икономическото и политическо положение на своя стопанин.

Триизмерният хартиен модел на Агуш конак предоставя невероятна възможност да се пренесем в епохата на Българското Възраждане, когато умели строители и творци създават шедьоврите на националното архитектурно наследство.

Новият модел от серията "Български забележителности" внася някои промени в досегашния вид на поредицата. Страниците с елементи за сглобяване вече са подвързани в книга, а в средата и се намира приложение с подробна информация за географията, историята и архитектурата на комплекса, богато илюстрирано с карти, планове и снимки.