Ударът на моето прозрение. Личното пътешествие на един учен, занимаващ се с човешкия мозък - Джил Болти Тейлър

Ударът на моето прозрение. Личното пътешествие на един учен, занимаващ се с човешкия мозък
Автор: Джил Болти Тейлър
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жануа 98"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-06-09
Нашата цена: 10.92 лв
 

Книгата не е в наличност
"Всеки мозък има своя история. Тази история е за моя. Допреди десет години работех в Медицинския факултет на Харвард, занимавах се с изследвания на човешкия мозък и преподавах на млади специалисти за него. На 10 декември 1996 г. аз самата получих урок. При това индивидуално. Въпросната сутрин ме сполетя рядко срещана форма на инсулт в лявото полукълбо на мозъка. Масивен кръвоизлив в резултат на неочаквано спукване на недиагностицирана конгенитална / вродена малформация на кръвоносните съдове в главата ми. В продължение на четири часа наблюдавах с любопитния поглед на специалист по анатомия на мозъка (невроанатом) как мозъкът ми напълно загуби способността си да обработва информация. Към обяд този ден вече не бях в състояние нито да ходя, нито да говоря, нито да чета, нито да пиша, нито да си спомня каквото и да било от живота си. Свита на топка, сякаш бях човешки зародиш, усещах как духът ми се предава пред смъртта и изобщо не ми идваше на ум, че един ден ще съм в състояние да разказвам някому историята си..."

Джил Болти Тейльр, доктор на науките, е невроанатом, сътрудник във факултета по медицина в Университета на Индиана, град Индианополис.

Тя е национален говорител за хората с умствени увреждания в ресурсния център за мозъчна тъкан в Харвард (Мозъчната банка) и консултант по невроанатомия в Института по прото- нова радиотерапия в Средния Запад (МРР1).

Джил е посочена като една от 100-те най-вли- ятелни личности в света през 2008 г. от списание „Таим".

В „Ударът на моето прозрение" Тейлър споделя своята уникална гледна точка по въпроси, свързани с мозъка и способността му да се възстановява, с многопосочните познания, които придобива по време на това необичайно и вълнуващо връщане от бездната, в която я изпраща раненият й мозък.

Днес Тейлър е убедена, че ударът е най-доброто, което е можело да й се случи. Благодарение на него тя осъзнава, че от усещането за нирвана никога не ни дели нищо повече от една- единствена мисъл.