Свободният пазар и неговите врагове: псевдонауката, социализма и инфлацията - Лудвиг фон Мизес

Свободният пазар и неговите врагове: псевдонауката, социализма и инфлацията
Автор: Лудвиг фон Мизес
Обем: 112 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Институт за радикален капитализъм Атлас"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-07-09
Нашата цена: 8.19 лв
 

Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мнзес (1881-1973) Роден в Лемберг, Австро-Унгария, в семейството на преуспял инженер. Завършил Виенския университет с докторска степен но право и специализация но икономика. В противовес на мнозина Мизес обяснява как паричната политика на правителства създава рецесиите, а не ги преодолява. Като главен икономически съветник на виенската Търговска палата успява ла предотврати хиперинфдацията в Австрия след Първата световна война. Още в началото на 20-те години предсказва голямата депресия от 1929 г.

Сред трудовете на Мизес са „Теория на парите и кредита" (1912), където за пръв път излага схващанията си, които ще станат известни като Австрийска теория на икономическия цикъл, „Социализмът" (1922), „Либерализмът" (1927), и най-известният му трактат но икономика - „Човешкото действие" (1949).

„Радикалните промени в обществото са резултат от предшестващите ги радикални интелектуални промени - по-точно от интелектуалното движение, което създава икономическата наука като обособен клон от човешкото познание. Тези радикални промени водят до умножаване на населението и променят лицето на света".
Лудвиг фон Мизес