Мистиците на Исляма - Рейнълд Никълсън

Мистиците на Исляма
Автор: Рейнълд Никълсън
Обем: 171 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-04-06
Нашата цена: 10.92 лв
 

Сърцето ми вече е способно да приеме всякаква форма - то е пасище за газели и манастир за християнски монаси, храм за идоли и Кааба за поклонниците, на Тората скрижалите и Корана.
Аз изповядвам религията на любовта, който и път да поемат камилите.
Любовта е моята религия и моята вяра.

Великия шейх Ибн Араби

Рейнълд Никълсън е един от най-големите европейски познавачи на ислямския мистицизъм през XX век. Повече от петдесет години той превежда от арабски и персийски език някои от най-значимите произведения на суфиите, и до днес ненадминат остава неговият превод и коментар на забележителната поема Маснави на най-великия мистичен поет за всички времена Мауляна Джалалуддийн Руми.

Суфиите, "последователите на Истината" - ислямските мистици - имат огромен принос за осмислянето на сакралния текст на Корана и преданията хадиси на Пророка Мухаммад. Суфиите разработват ученията за мистичния път, озарението и пребиваването в Бога, а най-издигнатите от тях в духовната йерархия са полюсите на върховния езотеричен опит - този на съвършения човек. Според суфиите Божествената любов е извечната същност на битието, тя е началото и краят на всичко, а най-висше е служенето на нея.

Суфиите са носители на истинското познание в контекста на исляма. И както казва Никълсън, нека в следващите страници ги оставим да ни разкажат повече за общението си с Любовта.