Светлини и сенки. Том 4. Спомени, есета, интервюта - Леда Милева

Светлини и сенки. Том 4. Спомени, есета, интервюта
Автор: Леда Милева
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 205х245
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-08-02
Нашата цена: 22.75 лв
 

Уводни думи

Не е необичайно няколкотомно издание с произведения на поет или белетрист да завършва с том, който съдържа публицистика, спомени, писма. Може би по-изненадващо е присъствието му в края на поредица с произведения за деца, тъй като очевидно неговият адресат ще бъде друг. Но не съвсем. Защото за някои от потенциалните читатели на последния том - учители, студенти, педагози, литературоведи - и първите томове навярно биха представлявали поне професионален интерес.

В моя случай е естествено проблемите на детската литература да не отсъстват от този том. Но по-голямата му част заемат спомени за срещи и общуване с известни български и чуждестранни писатели, мисли, породени от участието ми в големи международни организации и форуми, както и избрани интервюта. Иска ми се да ги оставя събрани между кориците на един том, а не пръснати в отдавна изчерпани книги и пожьлтели вестници или отлетели завинаги в ефира с радио- и телевизионните вълни.

Надявам се тези щрихи и мигове от културния живот на България в дългите години, през които ми бе съдено да участвам в него, да бъдат в известен смисъл свидетелство за своето време. И искрено бих се радвала, ако младите хора, отдали таланта си на литературата и изкуството, се възползват и от уроците на миналото, и от новите европейски перспективи пред България, за да се множат завоеванията на нашата духовна култура и те да получават все по-голямо международно признание.

За удобство на читателя томът „Светлини и сенки" е подреден в шест раздела - по-скоро тематично, отколкото хронологично.