Демократичният терорист - Ян Гиу

Демократичният терорист
Автор: Ян Гиу
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-08-26
Нашата цена: 13.64 лв
 

Зад кулисите на световния тероризъм

Авторът на най-доброто произведение в жанра на историческия роман през ХХI век – трилогията „Рицарят тамплиер”, преведена на над 20 езика, отново щурмува книжарниците у нас с голям световен бестселър – шпионският трилър „Демократичният терорист”.
Сюжетът на романа проследява как главният герой Карл Хамилтън се внедрява в терористична група, локализирана в Хамбург. В големия немски мегаполис е извършен терористичен атентат. Силите, които стоят зад него, са пуснали пипалата си от информатори в немската служба за сигурност. Затова тя има належаща нужда от външен агент, който да бъде внедрен сред тях. Психологическият профил на Карл Хамилтън точно съвпада с този на човек, когото терористите биха приели в редиците си. В биографията си той има членство в леви партии и организации.
Но малцина знаят, че зад младия човек с леви убеждения се крие агент от ново поколение. Успоредно с образованието си в университета на Южна Калифорния той завършва специализираната школа в Сан Диего, която е подведомствена на военноморския флот на САЩ и на ФБР. Там е обучен да влиза с взлом, да преследва, да се бие, да взривява, да убива...
За да спомогне за разкриването и обезвреждането на дръзката и безмилостна терористична организация, Хамилтън се внедрява в престъпния свят на Хамбург. Той е с истинското си име, но службите успяват да му изградят „биография”, приписвайки му няколко банкови обира. С такъв актив Хамилтън пристига в Хамбург, където немската служба за сигурност инсценира банкови обири, които той „извършва”. Парите от тях младият агент дава като дарение на организации, подкрепящи борещите се сили в Близкия Изток, най-вече палестинското движение. Терористите се свързват с него и той се приобщава към тях, но му се налага да играе опасна игра на котка и мишка, за да спечели доверието им. Обединени терористични групировки подготвят мащабен терористичен акт. Като военен специалист, познаващ най-модерните технологии във въоръжението, Хамилтън се включва в операция за осигуряване на ултрамодерно оръжие от Близкия Изток. Там обаче се оказва в центъра на сложните машинации на различни световни шпионски централи. Залозите са твърде големи, за да има собственият му живот някаква стойност на фона на глобалната политика и това, което е скрито зад кулисите й.
За да покаже световния тероризъм отвътре, както и мръсните игри на световните шпионски служби, за книгата си „Демократичният терорист” Ян Гиу избира комуникативната форма на шпионския трилър. В образа на главния герой Карл Хамилтън има немалко автобиографични черти.
Самият Ян Гиу е бил член на тайна шпионска организация. Във връзка с това е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен като писател, днес той е известен като политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и други външно- и вътрешнополитически проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и световните служби за сигурност.
Ян Гиу днес е най-експортната шведска марка в литературата, както „АББА” в попмузиката и „Волво” в автомобилната индустрия. Той е писател от световна величина, най-известният и тиражиран шведски автор след Астрид Линдгрен.
Роден е на 17. 01. 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия. Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман „Зло”, екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.
Историята на Карл Хамилтън бе пренесена и на екрана с участието на актьори като Питър Стормеър („Армагедон”, тв сериалът „Бягство от затвора”), Стелан Скарсгард ( „Рицарят тамплиер”, „Мама миа”), Лена Олин („Четецът”, „Казанова”) и Марк Хамил (Люк Скайуокър от „Star Wars”).