Девети дом - Мая Дългъчева

Девети дом
Автор: Мая Дългъчева
Обем: 90 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-09-21
Нашата цена: 7.12 лв
 

В изкуството, както и в живота, често се случва двама творци да се срещнат и разминат, без да се разпознаят. Има обаче щастливи изключения и "Девети дом" е едно от тях. Той приютява стихове на поетесата Мая Дългъчева и техни визуални реплики с елементи на вчувстване от художника Иван Димов. "Девети дом" е къща и плод, махало и аксесоарно допълнение, бездна и урок по история, разказан от бивши ангели. Казано иначе, "другата приказка" - от образи, повикани от думите, за да им придадат нов смисъл.

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в Стара Загора. Завършила е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Пише стихове и детски приказки, пиеси, текстове за песни.
Автор е на стихосбирките „Семки от ябълката” и „Друга приказка”, преведена на руски и сръбски език (2007).
За деца е публикувала книгите: „Слон и чадър”; поредицата „Лудориите на Маги”; приказките „Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди” и „Как се лекува лъвски страх без пердах”.
Носител на Специалната награда за поезия в конкурса „Златен ланец” на в. „Труд” (2005) и на награда „Златен век” на Министерство на културата (2006). Има публикации във в. „Сега”, в. „Труд”, в. „Литературен вестник”, в. „Култура”, в. „Словото днес”, сп. „Страница”, сп. „Знаци”, сп. „Диалог” и др.
Редактор и автор на художествените текстове в поредицата за деца в предучилищна възраст „Първите седем”, редактор на рубриката „Детски кът” в LiterNet, която печели специалната награда на Националния литературен конкурс „Стоян Дринов” (2004).
Живее в София.