Небостъргач - Тахсин Юджел

Небостъргач
Автор: Тахсин Юджел
Обем: 360 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-09-25
Нашата цена: 10.92 лв
 

НЕБОСТЪРГАЧ е изключителна сатира на съвременното турско общество.

На голяма юридическа кантора в Истанбул са поверени делата на новоизлюпения богаташ Темел Дирек, който доста прилича на нашенските дебеловрати, набедени за бизнесмени, готови на всичко, за да лъснат с многото си пари и невероятни възможности - чиста грандоманщина. Темел е очарован от небостъргачите в Ний Йорк и решава да превърне Истанбул във втори Ний Йорк - дори не може да запомни и правилно да произнася името на космополитния град. Започва да разрушава новопостроени от фирмата му жилищни блокове въпреки протестите на хората, които са ги създали. Купува парцели, проектира в несвяст с едничката цел да издигне колосални сгради. За нещастие в центъра на вече закупените парцели се озовава старата къщичка с дворче на пенсиониран учител, който за нищо на света не желае да се раздели с имотеца си. Темел и хората му, юридическата кантора предприемат мощна атака срещу горкия старец и след много перипетии и машинации той в крайна сметка става жертва на грандоманските тежнения на Темел. Неговите хора убиват учителя.
Друга важна и наситена с изключителна ирония линия в романа е построяването на истанбулска Статуя на свободата, която задължително трябва да засенчи прочутата в цял свят оригинална статуя в Ню Йорк, и безумните идеи, отприщили се в главата на свръхамбициозния "строител" на Истанбул на бъдещето.
Много сатира, сарказъм, ирония, подигравателно отношение към простотията, простащината и грандоманщината на съвременните псевдо бизнесмени. Плачевно смешна история за превръщането на перлата на Босфора във втори Ний Йорк.

Темел Дикер наумеше ли си нещо, никога не се отказваше, вървеше с главата напред, като дивите прасета. Поне по въпроса с небостъргачите беше станало така: пътувал към летището на връщане в родината след двуседмичен престой в Ню Йорк през 60-те години на ХХІ век и казал на младия черноморец, който го развеждал из космополитния град: „Много ми хареса тоя Ний Йорк, много хубаво са направили гяурите, оползотворили са парцелите си като хората, аз пък ще направя нашия Истанбул втори Ний Йорк, да не речеш, че не съм го казал!”
Преди да мине и седмица от завръщането му, събори, при това въпреки коленопреклонните молби на работещите там, над двайсет завършени или на довършителен етап свои луксозни жилищни блокове и се впусна в проекти на небостъргачите. Пред всеки срещнат отваряше дума за Ний Йорк и неговите небостъргачи и скоро започнаха да му викат Нийоркският Темел. Така показа на всички колко решителен е. Оттогава и между два огъня да беше, прекарваше дните от 22 април до 8 май в Ню Йорк и продължаваше с все по-нарастваща любов усилията си за превръщане на Истанбул във втори Ний Йорк.

ТАХСИН ЮДЖЕЛ е роден през 1933 г. в Елбистан, Турция. Завършва Лицея „Галатасарай” и Департамента за френски език и литература в Литературния факултет на Истанбулския университет. Професор е по френска литература и семиология и дълги години преподава в Истанбулския университет. В Турция той е не само един от най-популярните съвременни писатели, но и сред най-изявените преводачи на Балзак, Флобер, Пруст, Жид, Камю и др. френски писатели. За преводаческата си дейност е отличен с Azra Erhat Literary Translations Outstanding Service Award. Занимава се и с литературна критика. Пише есета, разкази, автор е на много романи, преведени на няколко езика. Носител е на десет литературни награди, между които и Литературна награда "Балканика". Писателят посети България през 2007 г.