Омбудсманиада - Гиньо Ганев

Омбудсманиада
Автор: Гиньо Ганев
Обем: 392 стр.
Формат в мм.: 210х280
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-10-09
Нашата цена: 17.20 лв
 

В целия модерен свят и у нас, омбудсманът има една единствена мисия – да защитава човека от проявите на управлението, когато те нарушават или даже само застрашават неговите права и основни свободи.
Взаимодействието между администрацията и гражданите трябва при всички случаи да бъдат здравословни, защото властта трябва денонощно да се стреми да приобщава доверието на хората към себе си.
Омбудсманът е призован да се труди на това обширно и много неравно поле. Той стои на стража на човешките права със силата на гражданския контрол и на справедливото обществено мнение, на което той е високоговорител.
Омбудсманът, заедно с другите системи на държавата, участва в борбата между доброто и злото, събрани в кълбото на живота. Той иска заедно с всички нас, нишките на доброто и справедливостта да бъдат по-здрави и да се късат конците на злото, на унижаването на човека и на лошата администрация.
Вярата, че доброто ще побеждава злото, включително неизтощимия характер на корупцията и подкупността, винаги е ръководела усилията на добронамерените хора.
„Илиада” на Омир е разказ за живота на античните човешки същества, над които бдят благоразположените към цялото човешко битие богове.
Тогава, защо да не можем да кажем, че днешният ни живот е една „омбудсманиада”, в която силите на доброто и добродетелността искат да се противопоставят и да надмогват злото! Даже без съдействието на древните богове.

Авторът Гиньо Ганев, който е и омбудсман на републиката, пише със своя познат увлекателен, афористичен и анекдотичен начин на изразяване. Книгата е богато илюстрирана от художника Валентин Ангелов.