Живот и страдания на Майкъл К - Дж. М. Кутси

Живот и страдания на Майкъл К
Автор: Дж. М. Кутси
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-10-09
Нашата цена: 12.45 лв
 

Книгата не е в наличност
Кутси е един от най-значимите съвременни автори, пишещи на английски език, удостоен е с Нобелова награда за литература и е първият автор, получавал два пъти наградата "Букър" (за "Живот и страдания на Майкъл К." през 1983 и за "Позор" през 1999).

Действието на “Живот и страдания на Майкъл К.” се развива през 70-те години на ХХ в. в Южна Африка, подпалена от кървава гражданска война. Мястото на действието има значение, но както и в другите си произведения, и тук Кутси постига универсално звучене. “Живот и страдания на Майкъл К” е историята на едноименния герой – маргинал в едно разпадащо се, раздрано от конфликти общество.

Фамилията на героя – K. – още от заглавието дава сигнал на читателя за природата на романа: при целия реалистичен език на Кутси, ние сме в територията на Кафка, където желанията и нуждите на индивида са подчинени на императива на държавата.

“Живот и страдания на Майкъл К.” е изследване на властта и безправието в степента, в която индивидуалните идеали са погребани от безличната природа на съвременния живот. Действието на романа се развива в Южна Африка, но би могло да е навсякъде другаде и по всяко време.

В хода на романа, Майкъл К, роден със заешка устна и ограничени умствени способности, се намира в множество затвори, реални и метафорични, присъдени отвън и самоналожени.

Какво е посланието на Кутси с този роман? На първо място той е изследване на властта, корупцията и цивилизацията, от които Майкъл решава да абдикира. Но над това, романът е един екологичен пасторал, част от линията на космическия реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Макарти, Мерилин Робсън и Дейвъд Гътърсън.

При цялата горчилка, Кутси съзира зрънцето на надеждата и утвърждава, че в човешката природа все пак има нещо добро и ценно, което си струва да бъде подхранвано и пазено.

Дж. М. Кутси е роден е на 9 февруари 1940 в Кейптаун, ЮАР в семейство на африканери (потомци на холандските заселници от ХVІІ в.). Кутси пише на английски.

Учи в Кейптаунския университет. През 60-те години заминава за Великобритания, по-късно се установява в САЩ.

Освен литература е завършил математика и философия. Преподава английски в нюйоркския университет, където пише и първата си книга "Земя на здрача" (1974). На 32 години се връща в ЮАР и става преподавател по литература в Кейтпаунския университет.

От 2002 живее в Австралия, където преподава. Успоредно с писателската и преподавателската си дейност, Кутси превежда критични творби от холандски и африкаанс. От 2006 е австралийски гражданин.

Кутси е първият автор, получавал два пъти наградата "Букър": за "Живот и страдания на Майкъл К." (1983) и за "Позор" (1999). Оттогава Кутси е номиниран още три пъти за наградата.

През 2003 Кутси получава Нобелова награда за литература (2003). В словото при връчването на наградата шведската академия отбелязва "чудесно изградената композиция, ангажирания диалог и аналитичния блясък на творбите му, фокусирани върху морала".

Критиката високо цени Кутси и като есеист и отбелязва, че в есетата си той не отстъпва ни най-малко от висотата на своята художествена проза.
Кутси е известен с това, че избягва публичността и вниманието, той дори не се явява лично да прибере двата си Букъра.

Авторът Райън Мълън казва за него, че е човек с “почти монашеска самодисциплина, не пие, не пуши и не яде месо. За сметка на това е страстен колоездач и работохолик.” Негов колега, който е работил с него над десет години, казва, че за това време го е видял да се усмихва само веднъж.
Копия от книгите му, подписани лично, са истинска библиофилска рядкост, за сметка на това Кутси е сред основателите на Oak Tree Press"s First Chapter Series, издателство, което публикува лимитирани серии от книги, подписани от авторите си с цел подпомагане на децата жертви на СПИН в Африка. Напоследък Кутси е и активен критик на жестокостта към животните.

Отзиви

”Кутси с умела дистанцираност разказва една проста история. Книгата е пълна с тъжни и грозни сцени и с няколко проблясъка надежда, но Кутси представя суровия материал умело, макар че романът оставя горчив и неприятен вкус и оставя читателя си потиснат и разтревожен.“
– "Индипендънт"

“Живот и страдания на Майкъл К” може да се чете със задълбоченост, граничеща с принуда. Безучастният тон на повествованието създава вакуум, който те всмуква колкото повече опознаваш и се идентифицираш с персонажа стоик, истински герой на вътрешното бягство в един свят на брутален конфликт."
– "Ню Йорк Таймс"

“Дълбока, провокативна и разтърсваща книга за индивида, който не се вмества в света, който е във война. А тя изисква от всеки да подчини собствения си живот на служба на нацията. Майкъл К. обаче иска просто да бъде оставен на мира да отглежда зеленчуковата си леха. Един-единствен друг герой разбира мотивацията на К., но по начин, който показва, че простият естествен живот привлича дори “здравомислещите”.
– "Букселър"

Отзиви на читатели в amazon.com:

"Обичам сгъстения, минималистичен стил на Кутси. Той не сочи “важните моменти”, а ги оставя на волята и вниманието на читателя."

"Посред гражданската война в Южна Африка един човек, Майкъл К., живее, за да оцелява и това е всичко Той няма други желания и нужди от това да бъде оставен на мира.
Романът е издържан в един прям, недвусмислен стил, който е едновременно интригуващ и предизвикателен. Той идеално пасва на разказваната история и главния герой. Историята на човек, който търси себе си и мястото си в света. Както езикът е и увличащ, и труден за възприемане, така и историята на Майкъл е едновременно потискаща и вдъхновяваща."

"“Живот и страдания на Майкъл К” е тънка книга, няма и 200 страници, като същевременно е майсторска творба, която улавя същностните противоречия, заложени в човешката природа."

"Както и всички останали книги на Кутси, “Живот и страдания на Майкъл К.” е повече от ангажираща, повече от разтърсваща."

"Това е роман за обреченото усилие на индивида да съхрани свободата и достойнството си в свят на война. Войната, расизмът и потъпкването на човешките права рамкират действието на романа. Фокусирайки се върху усилията на героя да живее в свобода, Кутси универсализира безличните механизми на злото. Това е книга, която ще промени представите ви за това на какво е способна литературата, тя реже като наточен бръснач, но и лекува като ласка на любим човек. Дължа доживотна благодарност на приятеля, които ми препоръча този безспорно брилянтен роман."