Духовните извори на Източна Европа и бъдещите Мистерии на Светия Граал - Сергей О. Прокофиев

Духовните извори на Източна Европа и бъдещите Мистерии на Светия Граал
Автор: Сергей О. Прокофиев
Обем: 390 стр.
Формат в мм.: 210х300
Издател: ИК "ICON"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-10-20
Нашата цена: 27.30 лв
 

Предлаганата на българския читател книга е опит да се разберат духовните подоснови на историята на Русия в продължение на нейното почти хиляда и петстотин годишно съществуване. Ключ за това разглеждане са резултатите от духовнонаучните изследвания на основателя на Антропософията, или съвременната Наука за Духа, Рудолф Щайнер (1861-1925).

Тук обаче веднага възниква въпросът, защо книгата, която разказва за историята на Русия, е интересна за българския читател? Отговорът на този въпрос се крие в историческата и духовната близост на двата народа. Общите славянски корени, близостта между езиците и многото исторически събития, обусловили елементите на паралелното историческо развитие - всичко това и още много други неща безусловно сближават българския и руския народ. Също и общата мисия за подготвяне на Шестата общославянска културна епоха, за която толкова много сведения ни дава Антропософията, свидетелства за особената духовна близост на тези два народа.

Настоящата книга, именно поради нейния нетрадиционен подход към руската история, може да даде подтик за аналогично изследване и духовно разбиране на българската история и нейната култура. В този смисъл книгата, разказваща за духовноисторическите подоснови на руския народ, може да бъде в помощ също и на българския народ по-добре да осъзнае собствените духовни корени и своето историческо развитие.