Мъдростта на множеството - Джеймс Суровецки

Мъдростта на множеството
Автор: Джеймс Суровецки
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-10-23
Нашата цена: 14.56 лв
 

Ослепителна... Една от онези книги, които обръщат света с краката нагоре. Тя е не само приключенски роман, но и манифест, а и най-блестящата книга, посветена на бизнеса, обществото и всекидневния живот, която някога съм чел.
Малкълм Гладуел, автор на „Повратна точка“

В тази книга Джеймс Суровецки изследва една на пръв поглед проста идея: че големите групи всъщност са по-умни и от най-умните свои участници, независимо колко блестящи са те. По-добри са в решаването на проблеми, в създаването на нововъведения, дори в предсказването на бъдещето. С изключителна ерудиция и привлекателно изчистена проза авторът превежда читателя през такива далечни една от друга области като популярната култура, психологията, биологията, поведенческата икономика, изкуствения интелект, военната история и политиката, за да покаже как тази проста идея може да ни даде важни уроци за това как да живеем живота си в цялата му пълнота.

Тази книга е дотолкова революционна, че е задължително четиво за всекиго.
„Крисчън Сайънс Монитър“

Джеймс Суровецки е журналист в „Нюйоркър“, където води популярната бизнес рубрика „Финансова страница“. Негови публикации се появяват в множество издания, включително „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“, „Артфорум“, „Уайърд“ и „Слейт“.

ОТЗИВИ ЗА ДЖЕЙМ СУРОВЕЦКИ

Провокативна... Изключително богата на доказателства, че ползите от допитването до колективната интелигентност са много по-големи, отколкото мнозина от нас си представят.
„Бизнес уийк”

Няма опасност да се занижат интелектуалните критерии за масите, които четат тази забележителна книга.
„Entertainment Weekly”

Забавно, интригуващо четиво – и концепция с огромен потенциал и за бизнесмени, и за политици.
„Нюзуик”

Написана ясно и убедително.
„Нюздей”

Убедително защитава тезата, че при правилните обстоятелства множеството е по-мъдро и от най-умните индивиди в обществото. Бизнес-колумнистът на „Нюйоркър” Суровецки илюстриа твърденията си с десетки проникновени анекдоти и казуси от бизнеса, социалната психология, спорта и ежедневния живот.
„Entertainment Weekly”

Ясният стил и добре подбраните примери на Суровецки правят сложните математически и социологически теории лесно разбираеми... Неговият разказ за това как мъдростта на множеството е формирала обществото, в което живеем, ще разпали страстите на любителите на странни факти, и ще направи по-добър инвеститор (или треньор по футбол) всеки, който вземе присърце заключенията й.
„Time Out New York”

Тази книга трябва да стои в библиотеката на всеки мислещ бизнесмен. Без изключение.
По Бронсън, автор на „Какво да правя с живота си”

Суровецки черпи от биологията, поведенческата икономика и компютърните науки, за да ни предложи отговори на такива вечни (и често реторични) въпроси като „Защо опашката, на която стоя, като че ли се движи най-бавно?” и „Защо дават толкова много боклуци по телевизията?” Резултатът е изключително оригинален набор от заключения за това как е устроен светът.
Списание „Seed”

Както вече знаят читателите на рубриката на Суровецки в „Нюйоркър”, той има рядка дарба да съчетава строга мисъл със забавни примери. „Мъдростта на множеството” е пълна със забавни идеи, които оставят у читателя впечатлението, че е станал по-образован.
„Файненшъл таймс” (Лондон)

Книгата се основава на подробни проучвания и е добре написана... Резултатът е вълнуващо четиво.
„Deseret Morning News”

Джим Суровецки е постигнал нещо почти невъзможно. Взел е тема, която в други ръце би била ужасно тежка, и ни е дал една увлекателна, изненадваща и невероятно убедителна книга. „Мъдростта на множеството” ще промени начина, по който мислите за пазарите, икономиката и за още куп неща от ежедневието.
Джо Носера, главен редактор на списание „Форчън”

Изключително привлекателна.
„The Gazette” (Монреал)

Умело комбинирайки цяла библиотека проучвания в един елегантен и четивен том, колумнистът от финансовата страница на „Нюйоркър” прави успешен опит да улови духа на времето, също както го направи и неговият колега Малкълм Гладуел с „Повратна точка”. Авторът е създал нещо ново и изненадващо: социологически трактат, увлекателен като добър роман.
„Best Life”

Суровецки е търпелив и умел писател с умение да привежда примери.
„Denver Post”

Множеството читатели ще се съгласят, че Джим Суровецки е един от най-интересните журналисти днес. Сега е написал книга, която ще надмине дори техните очаквания. Всеки, готов да преосмисли най-основните си предположения – например хората, които харесват „” – ще се влюбят в тази книга.
Майкъл Луис, автор на „Купища пари”

Авторът има дарбата да пресъздаде и най-алгебричните проучвания в ясна и четивна проза.
„Ню Йорк Таймс Бук Ревю”

Книга с велика идея.
„Salon”

Все повече се приема, че средните мнения на групите често са по-точни от тези на отделните индивиди в групата. Авторът е написал изключително интересно обобщение на множество проучвания в тази област и коментира както ограниченията, така и достиженията на самоорганизацията.
Кенет Ароу, носител на Нобелова награда за икономика и професор емеритус по икономика, Станфордски университет

Просветляваща книга.
„Detroit Free Press”