Новата естетика - Чавдар Добрев

Новата естетика
Автор: Чавдар Добрев
Обем: 478 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Оксиарт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-10-29
Нашата цена: 10.92 лв
 

Двата тома с избрани творби „Новата естетика" и „Новият пулс" разкриват автентично мои съкровени съждения и преживявания, свързани със социалните и творческо-активни- те идеи в българската литература през XX в. В такъв план тези два тома изразяват индивидуалните ми нагласи, които винаги са ратували за обновяване на литературата в съответствие с духа, ритъма и вкусовете на епохата. Последователен съм, когато отстоявам разбирането, че културата на социалната алтернатива не бива да се затваря в себе си, да обслужва изкуствени тезиси и практики на идейната ограниченост, че тя е призвана да развива автономната действителност на изкуството във всички негови направления.

Но „Новата естетика" и „Новият пулс" отразяват и моята няколкодесетилетна дейност като литературен критик, ценител на сътворяваното от значими български поети, белетристи и драматурзи. Несъмнено повечето от текстовете спадат към категорията литературни портрети, един жанр, който за мен представлява сплав от обективно наблюдение и субективно преживяване, от научен поглед и артистичен каприз на въображението.

Разбира се, тук става въпрос за индивидуално отношение към неповторими творчески личности и тяхното дело, което разкрива част от панорамата на художественото развитие през XX в. В тези портрети и портретни характеристики съм вложил много амбиции, темперамент, вътрешни пристрастия,много от моите разбирания за нова и реформирана култура, за интелектуалното и борческото начало в нея.