Абстрактните правни сделки по нашето гражданско право - Любен Диков

Абстрактните правни сделки по нашето гражданско право
Автор: Любен Диков
Обем: 116 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Фенея"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-11-09
Нашата цена: 7.28 лв
 

Книгата не е в наличност
Научното творчество на проф. д-р Любен Диков принадлежи не само на българската юридическа наука, но и на европейската правна доктрина. То е част от онова научно и културно наследство, с което можем с право да се гордеем при предстоящото ни присъединяване към Европейския съюз.

След комунистическия преврат от 9.IX.1944 г. проф. Л. Диков е осъден, репресиран и изселен от София. Отнети са му всички научни звания, както и правото да упражнява и преподава юридически науки. Научните трудове и учебниците му са унищожени, а ползването и преиздаването им са забранени. Представителите на „работническо-селската интелигенция" отричат целия научен принос на проф. Л. Диков и го критикуват като „упадъчен буржоазен учен". Времето и историята - тези безпристрастни и безмилостни съдници, осъдиха мъчителите и критиците на проф. Л. Диков с най-тежката присъда - изпратиха ги завинаги в забвение.

Проф. Л. Диков беше реабилитиран посмъртно след 10.Х1.1989 г., а през 1992 г. беше преиздаден фототипно двутомния му „Курс по Търговско право". Няколко от неговите студии и статии бяха публикувани в сп. „Търговско право". Въпреки това все още липсва цялостно представяне на научното творчество на един от най-големите български цивилисти. С издаването на няколко от най-значителните научни произведения на проф. Л. Диков, първото от които е студията „Абстрактните сделки по нашето гражданско право", издателство „Фенея"