Убит! Убийства, които шокираха света: от Юлий Цезар до Беназир Бхуто - Стивън Парисиън

Убит! Убийства, които шокираха света: от Юлий Цезар до Беназир Бхуто
Автор: Стивън Парисиън
Обем: 344 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-11-13
Нашата цена: 14.62 лв
 

Убийството (или опитът за убийство) с преднамерени политически или идеологически цели е практика толкова стара, колкото и самата политическа власт. В Убит! е разказана тъмната сензационна история на политическите убийства от римско време до днес. Книгата съдържа описания на много от най-печално известните убийства в историята, от това на Юлий Цезар през 44 г. пр.Хр. до застрелването на президента Кенеди през 1963 г.; от убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. до терористичната атака срещу Беназир Бхуто през 2007 г.

Убийствата имат дълбоко въздействие върху хода на историята. Много пъти те са причина за падането на правителства, за предизвикването на хаос в цели държави, за избухването на войни и за въвеждане на авторитарно управление.

Позовавайки се на последните проучвания, д-р Стивън Парисиън предлага описание на убийствата, техния политически контекст и последици, но също така и биографичен портрет както на убиеца, така и на жертвата. В Убит! са представени цяла гама от методи и мотиви за убийство – от многократно намушкване през самоубийствено взривяване до въздушни атаки; от династическо детрониране през религиозен фанатизъм до „пропагандиране на подвизите”. Донякъде шокиращо, но увличащо и информативно, четивото предлага драматичен и проницателен поглед върху повече от две хилядолетия световна история.