Свещеният съюз. История на ватиканския шпионаж от папа Пий V до папа Бенедикт XVІ - Ерик Фратини

Свещеният съюз. История на ватиканския шпионаж от папа Пий V до папа Бенедикт XVІ
Автор: Ерик Фратини
Обем: 592 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-11-13
Нашата цена: 18.20 лв
 

Всяка шпионска операция има две страни: едната е това, което е изложено на показ, а другата - онова, което се крие зад него. Това, което виждаме всички, неизменно е в хармония с обществения морал, а онова, което се крие зад него, е начинът, по който трябва да се свърши работата.
Джон Льо Каре, „Един перфектен шпионин”

Папата разчита на небето на Господ, на земята - на себе си, а за скритите дела - на Свещения съюз, създаден през 1566 г. по заповед на инквизитора Пий V, канонизиран за светец. Контрашпионажът Sodalitium Pianum (S.P.) е организиран през 1913 г. по заповед на папа Пий X. Агентите на Папската шпионска служба с действията си променят хода на историята от средата на XVI в. до наши дни. Най-могъщите ръководители на ватиканския шпионаж подготвят секретни операции, издават заповеди за убийства на политици и държавници, затварят си очите пред катастрофи и холокости, финансират терористични групи и южноамерикански диктатори, оказват закрила на военнопрестъпници, манипулират финансови пазари и предизвикват банкрути, продават оръжие на воюващи страни…
Известният в Европа испански разследващ журналист и писател твърди в книгата си, че Ватикана развива организиран шпионаж повече от пет века и е в центъра на мрежа, която може да достигне до почти всяка точка на Земята. Тайната шпионска организация, наречена Свещен съюз, е фабрикант на крале, духовни особи и продължава да оказва огромно влияние върху историята, както и върху всички папи, чиято воля е била подчинена на съюза. Свещеният съюз е играл невидима, но важна роля, участвайки в дехристиянизацията и схизмата, революции и диктатури, колонизации и експулсации, преследвания и атентати, граждански и световни войни, убийства и отвличания. Чрез своите добросъвестни документални разследвания Фратини разкрива на читателя скритите лица и прояви на папството. Той прави обстойно разследване, в което поставя на показ всички задкулисни интриги на духовенството и разбулва тайните на една жестока групировка, участвала в убийствата на монарси, отравяния на дипломати, защитата на военнопрестъпници и финансиране продажбите на оръжие, дори когато техните купувачи били осъдени за всичко в името на Бога. Противоречието между Божията справедливост и християнски вярвания се противопоставят на девиза: „С кръст и меч”.
Книгата е кратка, но изчерпателна разходка из петте века история на шпионските служби на града държава Ватикана. Събитията и имената на лицата, описани в "Свещеният съюз", са истински. Авторът разглежда малко известни факти за атентат срещу Голда Меир, пренасочването на солидни суми към ръководения от Лех Валенса синдикат „Солидарност”, ролята на радио "Ватикана", тайните около погребението на папа Йоан-Павел ІІ и избора на папа Бенедикт ХVІ…

Ерик Фратини е испански есеист, романист, журналист и преподавател в колеж. Занимава се също с политически анализи и коментари и работи в телевизията като сценарист. Фратини е автор на около двайсет книги, посветени на ФБР, ООН и ЦРУ. Интервюирал е високопоставени обществени фигури като Нелсън Мандела и Тони Блеър. Той е телевизионен кореспондент и живее в Испания, където е добре познат в обсъждането на историите на големи и сложни организации в света.