Тайните на фестоския диск. Поредица тайни и загадки - Алън Бътлър

Тайните на фестоския диск. Поредица тайни и загадки
Автор: Алън Бътлър
Обем: 182 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Литера прима"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-11-23
Нашата цена: 11.17 лв
 

...Истинската ценност на историческите артефакти не може да бъде разбрана в момента на тяхното откриване. Важността на най- ценната находка става очевидна с времето.Това много напомня процеса на развиването на мумия, изискващ огромно търпение и време. Преди да покажат на бял свят почернялото с времето и потънало в прах древното съкровище, учените снемат пласт по пласт. По същия начин за осъзнаване истинската ценност на дадена находка понякога се налага месеци къртовска работа и уморителни изследвания. А понякога такива изследвания могат да продължат и с десетилетия.

Казаното до голяма степен важи и за глинения диск от Фестос, намерен на остров Крит преди век.

Отдавна битува мнението, че в епохата на късния каменен и ранния бронзов век в човека се натрупва стремеж към осмисляне същността на онези постоянни, циклични изменения на звездното небе, които хората от онази епоха наблюдавали в продължение на много векове и който с времето се засилва. Убеден съм, че дискът от фестос е доказателство не само за това какво се опитвали да разберат и опознаят хората от древността, но и за това какво наистина са успели да научат и открият. На този диск е запечатана формулата, по която са били издигнати и знаменитият Стоунхендж и много други мегалитни монументи. Той носи върху себе си календар, който по точност надминава съвременните, фестоският диск е доказателство, че културите на бронзовия век са били в състояние да оперират с твърде сложни математически категории и свидетелства, че в онези времена вече е съществувала система, регулираща обмена на знания между хората, населяващи териториите на Европа.

Не е изключено дискът и да е аргумент в полза на това, че източниците за всички наши научни знания (В миналото и сега) да са продукт на някаква отдавна изчезнала цивилизация.