Александрийски квартет. Маунтолив - Лорънс Дърел

Александрийски квартет. Маунтолив
Автор: Лорънс Дърел
Обем: 312 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Кръгозор"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-11-27
Нашата цена: 16.34 лв
 

Книгата не е в наличност
„Александрийски квартет” на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, за любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората.

Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои – Жюстин, Балтазар, Маунтолив, Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират героите на четирите романа...

„Маунтолив”

Това е историята на младия британски дипломат Маунтолив, омагьосан от загадките на Египет и от красивата Лейла. Историята за неговия път към успеха и за всичко, което загубва, докато се изкачва по политическата стълбица. Дипломати и творци, египтяни и чужденци, религиозни фанатици и модерни циници, изискани дами и проститутки, познатите ни от първите две части герои – всички те се срещат из тесните уличките на Александрия и на страниците на „Маунтолив”.

Той беше чувал и чел за големи страсти, но смяташе, че никога няма да стигне дотам. И ето че сега именно това измъчваше до полуда потайния му живот, който, като на някой поотраснал гимназист, се разиграваше автономно зад кулисите на ежедневието с неговите обичайни жестове, дела, думи и пристрастия... Лейла го беше преобърнала, както се преобръща стар дънер, и беше хвърлила душата му в смут.
Беше абсурдно. Да си влюбен беше абсурдно, същата ситуация като да ти издърпат стола, преди да седнеш.

„Александрийски квартет” преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.