Ерес - С. Дж. Парис

Ерес
Автор: С. Дж. Парис
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-12-04
Нашата цена: 15.13 лв
 

Със своята историческа достоверност и изключителна живописност в пресъздаването на епохата, „Ерес” грабва читателя от първия миг и го пренася в необикновено време с невероятна атмосфера, гарнирани с мистерии, интриги, коварни убийства, което превръща книгата в спиращ дъха съспенс.

С. Дж. Парис е псевдоним на британската журналистка Стефани Мерит. За първи път тя се запознава с личността на Джордано Бруно като студентка в университета в Кеймбридж: „Веднага съзрях брилянтността и сложността на образа му. Изненадах искрено, че никой до сега не е написал роман за него“, споделя авторката.

Годината, в която се развива действието в „Ерес“, e 1583. По време на управлението на Елизабет I напрежението между протестантите и последователите на католическата вяра става все по-голямо. Франсис Уолсингам, най-известният шпионин на кралицата, е по следите на конспиратори паписти, които искат да качат на трона на Англия Мария Шотландска и да върнат страната в лоното на Католическата църква. Точно в този момент Джордано Бруно, бивш монах, който бяга от Инквизицията в родната си Италия, защото е преследван заради еретичните за онова време схващания, че не Слънцето се върти около Земята, а Земята около Слънцето, се озовава в Англия и е вербуван от Уолсингъм.

Бруно е изпратен под прикритие в Оксфордския университет, смятан от мнозина за свърталище на католическата съпротива. Той има три мисии – да участва в дебат върху теорията на Коперник с ректора на колежа „Линкълн” доктор Джон Ъндърхил; да разследва католическа конспирация, по поръчение на Уолсингам и да търси забранена книга – древен текст от Хермес Трисмегист, който може да подкопае устоите на Християнската църква. Докато е по следите на древен ръкопис, който разкрива тайни, способни да унищожат Църквата, неочаквано Бруно е въвлечен и в разследване на брутално убийство, което смущава спокойствието на малкото университетско градче.

Скоро става ясно, че мотивите са много по-дълбоки от академично съперничество. Уликите сочат, че жертвите са замесени в еретични дела. Докато върви по следите на убиеца и открива нови и нови улики, Джордано Бруно се сблъсква с различните лица на вярата в Бог и разбира, че в онези тъмни векове, когато свободната мисъл е ограничавана от доктрини, папски и кралски укази, границата между вярата в Бог и религиозния фанатизъм е тънка и прекрачването й често има фатални последици…