Въведение в туризма - Мария Воденска, Мариана Асенова

Въведение в туризма
Автор: Мария Воденска, Мариана Асенова
Обем: 310 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Матком"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-12-08
Нашата цена: 14.47 лв
 

Бурното развитие на туризма в България през последните години създаде необходимостта от подготовка на висококвалифицирани кадри за туристическия отрасъл. В страната функционират редица средни и висши училища, в които се предлагат различни специалности и програми в областта на туризма. В тях се подготвят професионалисти по специфични профили, чрез изучаване на многобройни научни дисциплини, необходими за осигуряване на специализираната им подготовка.

Като сфера на практическо приложение и професионална реализация туризмът е сложен и хетерогенен, включва широк набор от елементи и аспекти и не по-малко широк набор от конкретни професионални дейности и позиции в неговото развитие и управление. Не по-малко сложно и разнородно е и неговото научно изследване и изучаване във висшите училища. В научната литература се посочват повече от 20 науки и научни направления, ориентирани към изследване на туризма, всяка от които се отличава със свой специфичен подход, методология, език. Подготовката на студенти по туризъм включва голям брой специални учебни дисциплини, разглеждащи различни аспекти на туристическото развитие, технологията на работа в различни обслужващи дейности, различни аспекти и подходи към управлението на туристическите предприятия и дестинации.

Това е и основното предназначение на учебната дисциплина „Въведение в туризма", възприета като въвеждаща в много университети, и на представения учебник за тази учебна дисциплина. Главната цел на учебника е да „въведе" и ориентира студентите, изучаващи туризма, в тази сложна и разнородна материя, да осигури достатъчно солидна и цялостна основа за изучаването на по-конкретните специални дисциплини, да създаде обща рамка за усвояването на знания и придобиването на умения в областта на туризма.