Да бъдеш шотландец - Шон Конъри, Мъри Григър

Да бъдеш шотландец
Автор: Шон Конъри, Мъри Григър
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 165х190
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-12-12
Нашата цена: 26.31 лв
 

Шон Конъри представя Шотландия – драматичната история на една малка страна, изпадала в зависимост и воювала през вековете за самоопределение, страна със забележителен принос към световната култура и световния технически прогрес. Шотландски писатели, поети, художници, философи и откриватели оставят паметни следи в световната история – както и немалко въпроси.
На какво се дължи “шотландската следа” в световната готическа традиция? Защо тази малка северна страна е дарила на света толкова откриватели, изобретатели и философи, за да бъде столицата й наречена “Атина на Севера”? Къде се крие романтичният й чар, вдъхновявал не само собствените й творци, но и композитори, писатели и художници от цял свят? Защо намираме тук корените на немалко популярни спортове? Какво поражда доста налудничавия шотландски хумор?
Къде се крие истината за Шотландия – в разказите за непреклонните планинци, шотландските воини, пленили въображението на хората по цял свят, в невероятния културен разцвет от епохата на Просвещението, в ерата на великите откриватели и индустриалния разцвет на страната?

Животът, кариерата, копнежите и амбициите на сър Шон Конъри са неразривно преплетени с живота и историята на родната му страна. Никой не би могъл да създаде по-достоверен портрет на Шотландия от бедното момче, разнасяло мляко с каруца по улиците на Единбург, което си остава една от най-големите легенди в света на киното.

Изданието е луксозно и богато илюстрирано.

Откъс:
ШОТЛАНДСКА ГОТИКА

Сенки от Затъмнението

Беж по уличките в мрака,
Бърк и Хеър там гости чакат.
Бърк ги коли, Хеър краде,
Нокс говеждото яде.

Единбургска детска песничка

Като момче бях очарован от контрастите на Единбург. Израснах между доктор Джекил – неокласическите сгради на Новия Град, и мистър Хайд – готическите сгради и тесните улички на Стария град. Вижте още

Отзиви:
“След като актьорите така или иначе навлязоха в политиката, ми се иска да можеше Шон Конъри да стане крал на Шотландия.” Джон Хюстън