Двойна лира. Two lires. Двуезично издание - Рада Добриянова, Гад Бен-Мейр

Двойна лира. Two lires. Двуезично издание
Автор: Рада Добриянова, Гад Бен-Мейр
Обем: 86 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Българска книжница"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-12-14
Нашата цена: 5.46 лв
 

Рада Добриянова е родена в България. Тя завършва българска филология в Софийския университет „Се. Климент Охридски". Специализира френска литература в Парижката Сорбона. Работи в различни медийни издания в България. През 1998 г. се установява да живее в Швеция, където завършва шведска езикова гимназия и общесвсзнание.Издала е сборници с разкази, роман, стихосбирки, есета. Нейни творби са отличавани с награди на конкурси в България и в чужбина. Превежда поезия от шведски на български език.

Известният българският писател Стефан Дичев в предговора си към белетристичната й книга "Къща за продан" пише: "Героите на Рада Добриянова са силни дори в слабостите си — това именно създава постоянното усещане за автентичност на четивото: някъде това, за което тя разказва, се е случило, случва се или ще се случи. И ние й вярваме."

Тази своеобразна сетивност и умение да събира в едно въображение и реалност, привнасят допълнителен финес в нейната акварелна и чувствена поезия.

Гад Бен-Мейр е роден в Багдад, емигрира в Израел през 1950 г., където завършва право в Еврейския университет в Ерусалим през 1955 г. Работи в арабския отдел на Общия съюз на работниците в Израел, редактира вестник, след което става изпълнителен директор на Международния еврейски съюз в Лондон и участва в редица конференции за Близкия Изток. През 1968 г. професор Гад Бен-Мейр емигрира в Австралия. Повече от девет години се препитава с търговия, по-късно става адвокат, като от 1979 г. практикува в Мелбърн, където живее със семейството си. Активен участник в разнообразни политически и социални инициативи на еврейската общност от Мелбърн. Проф. Бен-Мейр владее английски, иврит и арабски и ползва френски език. От детството си в Багдад е закърмен с любов към поезията, чете в оригинал, както съвременната иракска поезия на Русафи, Захауи, Ахмед Шавки, Ибрахим Наджи, Ахмед Рами, така и поетите от Златния век на Абасидите като Мутанаби Фираз Абу Ал-Хамдани. Дълго време запазва в тайна тази своя страст, докато издава 3 стихосбирки: "Я. Манал. Я Манали" (2004), "Славеите на интимност" (2004), "Диалог на сърцата" (2008).

Те бяха посрещнати като важно литературно събитие в австралийската диаспора.

В своите поетични книги Гад Бен-Мейр обединява елегантен стих с емоционален вътрешно-ритмичен такт.