Социалният атом - Марк Бюканън

Социалният атом
Автор: Марк Бюканън
Обем: 236 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-01-10
Нашата цена: 12.74 лв
 

Човешкото поведение в новата матрица
„Социалният атом” е хапливо, достъпно и всестранно изложение за изцяло новия начин, по който трябва да се разглежда човешкото поведение. Физикът-теоретик Марк Бюканан казва: ”Днес сме свидетели на нещо като „квантова революция” в социалните науки. Законите на физиката предлагат неочаквана картина на „социалния” атом: точно както хаосът отстъпва пред точността на часовников механизъм, така и свободните човешки индивиди се вписват в предсказуеми схеми.
Затова разглеждайте схемите, а не хората, както физиците разглеждат атомите, и ще откриете отговорите на следните въпроси: защо някои барове една седмица са претъпкани, а следващата – празни? Кое кара да се разрази етническото насилие? Защо кварталите внезапно се облагородяват? Кое предизвиква колебанията на борсите?”

Години наред странностите при вземането на различните решенията объркваха икономистите и социолозите, според които социалният свят е сложен, защото хората са сложни.
Но социалните физици вече могат да анализират популярните моди, да предвиждат успеха или провала на компаниите и да обясняват вълните от престъпност. В тази нетрадиционна книга, преливаща от интелектуални игри и провокативни експерименти, авторът доказва, че законите на колективната организация са главният проблем на нашето време.

МАРК БЮКАНАН е физик-теоретик и помощник-редактор в Комплексус (Complexus) – журнал по въпросите на биокомплексността. Бил е редактор в Нейчър и Ню Сайънтист и е автор на множество статии в списания и вестници в САЩ и Великобритания. Бюканан е също така автор на две номинирани за награда книги – Вездесъщост: Защо се случват катастрофите (Ubiquity: Why Catastrophes Happen) и Нексус: Малките светове и новаторската теория на мрежите (Nexus: Small Worlds and the Groundbreaking Theory of Networks).
Живее в Кембриджшър, Англия.

Отзиви за „Социалният атом”:

„Всичко, което си мислим, че знаем за това защо постъпваме така, както постъпваме, е погрешно, тъй като не можем да не разсъждаваме и действаме като индивиди. Но както Марк Бюканан блестящо демонстрира с примери от света, навсякъде около нас работи една по-сериозна сила, която обяснява света далеч по-добре. Изненадващо, тази сила прилича на полуслучайния статистически модел, който преди един век обясни загадките на квантовата физика. Това е завладяващ пробив към нов начин за разбиране на човешкото поведение.”
- Крис Андерсън, главен редактор, сп. Уайърд, и автор на Дългата опашка.

„Рядко се е случвало някоя книга толкова да ме вбеси и въпреки това да не мога да се откъсна от нея. Това е първокласна атака срещу нафукаността на хуманитаристиката от страна на брилянтен провокатор: обезпокоително предизвикателство към всички нас, които си мислим, че разбираме нещо от логиката на социалните действия и схемите в историята.”
- Майк Дейвис, автор на Екология на страха и Планета от бедняшки квартали.

„Това разбираемо и приветливо въведение в социалната теория не изисква никакви математическа или друга предварителна подготовка, пълно е с изненади и въвежда новини начини на мислене за начина, по който хората взаимодействат едни с други.”
- Томас Шелинг, заслужил професор, Университета Харвард и Университета на Мериленд, и съполучател на Нобеловата награда по икономика за 2005 г.

„Погълнах тази книга, все едно в нея се съдържаше тайният отговор на състоянието на човечеството – което може да е и вярно. За онези, които са наблюдавали как се развива социалният свят през последните десетилетия и са се питали защо не сме могли да се справим по-добре, Марк Бюканан предлага обезоръжаващо просто решение: вземете за модел онези методи за обяснение, които вече са доказали своята ефективност при изучаването на природата. Прочетете тази книга и надникнете в задаващата се революция в социалните науки.”
- Лий Макинтайър, автор на Тъмни времена.