Българи и евреи през вековете - Стоян Райчевски

Българи и евреи през вековете
Автор: Стоян Райчевски
Обем: 204 стр.
Формат в мм.: 200х280
Издател: ИК "Български бестселър"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2011-01-14
Нашата цена: 22.75 лв
 

Авторът проследява традиционните връзки между евреи и българи от времето на първите контакти между тях до наши дни – най-ранните заселвания на евреите на територията на днешна България и взаимоотношенията им с българите в средновековната и в съвременната българска държава, участието им в българското освободително движение и във войните, които България води за националното си обединение, активната роля на българските евреи пред международната общност в защита на българските национални интереси, когато България два пъти – след Първата и Втората световна война – трябва да чака решението на Великите сили при сключването на мирните договори в Париж.

Описана е ролята на българските евреи в утвърждаване идеите на Теодор Херцл за възобновяване на еврейската държава и благоприятната среда, която те имат за осъществяване на тази си дейност в България. Солидарността между българи и евреи в годините на изпитания по време на Втората световна война и перспективите за добро сътрудничество между България и Израел са сред основните теми в книгата.

Включени са много сведения и илюстрации за богатото еврейско културно-историческо наследство, запазено и съхранявано в България: синагоги, архитектурни паметници, възпоменателни паметници и плочи, музейни сбирки, старопечатни книги и др. Отбелязани са творческите постижения на редица български евреи със значим принос в българската култура, литература, живопис и др. След тях личат такива имена като Елиас Канети, Валери Петров, Соломон Розанес, Виктор Барух, Дора Габе, Жул Паскен, Султана Суружон и др.