Седемте Борджии. Една история за честолюбие, изтънченост и поквара - Ана Мартос

Седемте Борджии. Една история за честолюбие, изтънченост и поквара
Автор: Ана Мартос
Обем: 463 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-01-27
Нашата цена: 14.62 лв
 

Ана Мартос Рубио е родена преди повече от половин век в Мадрид. Следва психология, информатика, музика и учи езици. През 1992 г. се сбъдва мечтата й да се отдаде на литературата и тя изоставя света на бизнеса и стреса. Пътешества по целия свят и се занимава със съвсем различни и противоположни дейности като безмоторно летене и тълкуване на средновековна музика. Публикува редица научни и технически трудове, както и есета и белетристика, като едни от най-известните й книги са Църковни грехове, Душевни опущения, Жена, бъди дръзновена.

В един свят, управляван от финес и изтънченост, но и от завист, вероломство, манипулации, жестокост и пророчествата на Макиавели, една испанска фамилия се издига във висините, като се преборва решително с безброй свои и чужди амбиции и предателства.
Когато през 1378 г. се извършва Великата западна схизма, във Валенсия се ражда Алонсо де Борха. След като си спечелва папската тиара, той става първия папа Борха, който латинизира фамилното си име на Борджия и поставя началото на този толкова оспорван в историята род. След коронясването му част от фамилията идва в Рим и там започват интригите, амбициите и убийствата...

СЕДЕМТЕ БОРДЖИИ е написана след щателно проучване на знаменития род. Увлекателна, но в същото време точна и стриктна, това е книга, която пронизва с историческа точност времена и обвинения, скандали, разврат и поквара, за да вникне в самата същност на събитията и да разкрие истината в митовете и черните легенди, които от векове витаят около загадъчната фамилия. Какво означава фамилното име Борджия? Просвещение, интелигентност, власт, красота, святост, амбиция, смърт...
Това е разказ за една от най-амбициозните и могъщи фамилии на ренесансова Италия, която възражда личната доблест на хората, приспана от дългата и тъмна нощ на Средновековието.

АЛОНСО: Първият папа Борджия. Строг и справедлив. Довежда семейството си в Рим, където го издига и отрупва с облаги.
РОДРИГО: Най-известният папа Борджия. Ловък и хитър политик. Възстановява и прави църквата независима.
ЧЕЗАРЕ: Най-изтъкнатият член на семейството. Стратег и пълководец. Прототип на Владетелят на Макиавели.
ЛУКРЕЦИЯ: Типична дама от Възраждането. Заложница за мир и съюзи на семейството.
ХУАН: Най-загубеният в семейството. Развратник и кариерист. Дядо на Франсиско де Борха.
ХОФРÉ: Най-слабо познат от всички. Кротък. Не взима участие както в политиката, така и във войните.
ФРАНСИСКО: Светецът на фамилията. Отказва се от пари, светска власт и църковни почести.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

...в епохата на Възраждането сексуалният живот на висшето духовенство не предизвиква никакви скандали?
...испанските Католически крале живеят години наред без законен брак?
...епископските санове и папският престол в много от случаите са предмет на покупко-продажба, като някои са ставали папи на петнайсет години, а епископи – на пет?
...от V век насам изборът на папата зависи от властта на подкрепящата го политическа фракция и въпросът се решава с пари, борби или престъпления?
...непотизмът е обичайна практика, с която много папи издигат и облагодетелстват роднините си?
...Франсиско де Борха е от фамилията Борджия?