Преферентните искове за попълване на масата на несъстоятелността - Стефан Стефанов

Преферентните искове за попълване на масата на несъстоятелността
Автор: Стефан Стефанов
Обем: 392 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-02-01
Нашата цена: 20.00 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата е първото съвременно изследване на най-често използваните в практиката способи за попълване на масата на несъстоятелността – преферентните искове по чл. 645, ал. 3 и 4, чл. 646, ал. 2, т. 1 и 3 и чл. 647, т. 4-6 от Търговския закон. На базата на богат сравнителноправен материал и критичен анализ на становищата в съдебната практика и правната доктрина са аргументирани редица нови идеи относно действителния смисъл на преферентните фактически състави. Водеща идея на книгата е разграничението между отделните групи искове за попълване на масата на несъстоятелността и разбирането, че съответните текстове на Търговския закон не разкриват действителния му смисъл, поради което подлежат на корективно тълкуване. За пръв път в съвременната правна литература са обосновани и идеите за максималната продължителност на подозрителните периоди по чл. 646, ал. 2 от Търговския закон и темата за възраженията на ответниците по преферентните искове.

Книгата е предназначена за практикуващи юристи, съдии, синдици, научни работници и студенти по право. Тя би представлявала интерес и за всички търговци, които са се оказали в положението на ответници по преферентни искове.

Стефан Стефанов е адвокат и главен асистент по гражданско и търговско право в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Настоящата книга е резултат на синтеза между дългогодишния практически опит на автора в областта на търговската несъстоятелност и трайните му научни интереси в тази сложна материя.