Чукам на райските двери. Библията и популярната култура - Роланд Бур

Чукам на райските двери. Библията и популярната култура
Автор: Роланд Бур
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 160х210
Издател: ИК "Алтера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-02-07
Нашата цена: 16.38 лв
 

Какво би се случило, ако масовата култура и Библията застанат редом една до друга, а пък читателите се отнасят към тях като към равностойни партньори? Възможно ли е екшън героите, филмите на Хичкок, порнографията, проституцията, музиката в стил хеви метал, научната фантастика и храната от Мак Доналдс да бъдат разбрани в сравнение с избрани текстове от Стария Завет? Именно това прави Роланд Бур в своята новаторска и провокативна книга.

Използвайки трудовете на Мишел дьо Серто и Анри Льофевр, а също така на Фредрик Джеймисън и Славой Жижек върху масовата култура като своя теоретична основа, Бур извършва поредица от прочити върху няколко теми, общи за Библията и масовата култура. Сред тях са гей измеренията на екшън героите и цар Давид, садистичното насилие при Хичкок в сравнение с библейските разкази за жертвоприношение и разкъсване на тялото, твърдата порнография и Песен на песните.

Тези прочити могат да бъдат разбрани като представителни за една нова тенденция в интерпертацията на Библията, нека я наречем гротескова библейска критика. Оригиналността на книгата всъщност лежи в специфичния начин, по който се тълкуват темите за насилието, секса, храната и утопията. Тези теми са вплетени в един детективски роман, чиито герои се появяват и като действащи лица в различни глави на книгата.