Портретът /папка/ - Пиер Асулин

Портретът /папка/
Автор: Пиер Асулин
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Летера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-02-25
Нашата цена: 14.56 лв
 

Стените не чуват, но дали една картина има слух? И какво може да разкаже?
Трудно е да си представим това, което едно произведение на изкуството може да види и чуе по време на своето съществуване. Какво би казала тя, ако можеше да свидетелства? “Баронеса Бети Джеймс дьо Ротшилд” (1844- 1848) е един от най-добрите портрети, нарисувани от Жан Доминик Енгр.
Бети, съпругата на основателя на френския клон на банкерската династия е била блестяща дама със собствен салон. В него е приемала Шопен, Хайне, Росини, Балзак и много други знаменитости, организирайки най- известните балове във френската столица. Нейната класа личи в хиляди писма - за изкуство, за политика... Нейния портрет разказва за Франция, за Ротшилдови, обвити в тайна и легенди, за аристокрацията и нейния свят дори и след почти две столетия от своето създаване.

Пиер Асулин е роден в Казабланка през 1953 г. Френски журналист, романист, биограф. Бил е хроникьор в много радиостанции, работил е за вестниците “Монд” и ”Нувел Обсерватьор” и в списание “Лир”.
Автор е на романите “Интелектуални предположения” (1996), “Клиентката” (1998), “Двоен живот” (2002), “Лютеция” (2005), на биографични книги за известни френски творци като Жорж Сименон и Гастон Галимар.