Дезире. Историята на първата годеница на Наполеон - Анемари Зелинко

Дезире. Историята на първата годеница на Наполеон
Автор: Анемари Зелинко
Обем: 662 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Емас, Глобус"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-02-25
Нашата цена: 18.11 лв
 

"Мисля, че една жена много по-лесно може да се наложи над един мъж, ако има закръглен бюст. Ето защо реших да си натъпча в деколтето четири носни кърпички..."
До това мъдро заключение стига 14-годишната Бернардин Йожени Дезире Клари. Със сигурност младото момиче, едва-що започнало да се чувства като жена, не е можело дори да предположи какви върхове и какви сривове му е отредила съдбата.
А и как би могла дъщерята на обикновен търговец на коприна от Марсилия да си помисли, че само след няколко месеца ще се сгоди за генерал - току-що произведения в чин Наполеоне Бонапарте, и че само след още няколко месеца същият този генерал ще я изостави заради друга красавица – макар и четиринайсет години по-възрастна от нея, макар и вдовица с две деца, макар и с неособено добра репутация, но жена с неустоим чар и власт над мъжете – Жозефина.
След период на дълбока мъка, наранена гордост и отчаяние Дезире Клари ще се омъжи за мъжа, който й подава ръка в нещастието -маршал Жан-Батист Бернадот, приближен до Наполеон, който ще бъде избран за крал на Швеция и Норвегия. Заедно с него малката марсилка ще се възкачи на престола под името кралица Дезидерия и чрез своя син Оскар I ще стане основателка на династията Бернадот, чиито потомци са и до днес шведските крале.
Дезире Клари, Наполеон Бонапарт или маршал Бернадот - кой от тримата е главният герой няма значение за качествата на големия роман на австрийската писателка Анемари Зелинко. Шеметният възход на едно обикновено момиче и очарователната любовна история са втъкани органично в грандиозните исторически събития от времето на Великата френска буржоазна революция, които промениха не само географията на Европа, но и мисленето на света.
Написан с елегантно чувство за хумор, със самоирония и най-вече с чувство за мярка, романът ни поднася картини от живота на известни по онова време имена, напрегнати ситуации, войни и битки, катаклизми, клюки от дворцовия живот.
Това, наред с холивудския филм с Джийн Симънс (Дезире) и Марлон Брандо (Наполеон), са причина книгата да се превърне в един от най-увлекателните романи на всички времена, издаван ежегодно в много страни на света. Макар и написан преди 60 години, той не само не е загубил своето очарование, но някои страни от политическия живот изненадващо ни напомнят за това, което се случва в наши дни у нас. Палитрата на читателите на "Дезире" се разпростира от тийнеджърки до политици от високите етажи на властта (и в сянка).